El cap de llista del PPC, Xavier García Albiol, va admetre en la ronda de valoracions posterior al recompte que el recompte del 21D, que situa el seu partit al Grup Mixt amb la representació més baixa des que es presenta a les eleccions, concretament amb tres escons, és un «molt mal resultat» i que no se'n poden sentir orgullosos. No només per a la seva formació, sinó també pel conjunt de forces constitucionalistes, que no han aconseguit sumar una majoria alternativa a l'independentisme.

Els pitjors resultats que les enquestes auguraven per al PPC s'han complert i els populars s'han convertit en una força secundària al Parlament, on deixen de tenir grup propi, després d'haver aconseguit una mica més de 176.600 vots, gairebé la meitat que a les eleccions de fa dos anys, en una jornada marcada per una participació rècord, de gairebé el 82% del cens.

Albiol, que va seguir l'escrutini electoral des de l'hotel Grand Marina de Barcelona acompanyat de diversos càrrecs del seu partitva comparèixer davant els mitjans per felicitar a Ciutadans per la victòria en aquestes eleccions, en aconseguir 37 escons i més d'un milió de vots, i reconèixer que el PPC ha tingut un «molt mal resultat" del qual no pot sentir-se «orgullós», sobretot tenint en compte que el bloc sobiranista torna a sumar majoria.

«Ens preocupa no haver estat capaços de transmetre als votants que la nostra candidatura era el vot últil», va dir Albiol, assegurant que «alguns tindran una alegria que durarà cinc minuts», referint-se a la victòria d'Inés Arrimadas de Ciutadans, a qui va felicitar tot i vaticinar que «ens esperen alguns mesos a l'oposició».

«No devem res a ningú»

El candidat del PP va assegurar que la seva formació estava «molt preocupada pel futur social i polític de Catalunya», davant de la incapacitat que ha tingut l'anomenat bloc constitucionalista de superar l'independentisme, i tot i que el popular ha volgut deixar clar que «els independentistes perden suports i vots» des de les últimes eleccions de fa dos anys, va dir que els resultats no els deixen satisfets.

En tot cas va advertir que el govern d'Espanya «vetllarà perquè a Catalunya es respecti la llibertat, la dignitat i la democràcia», i va assegurar que més enllà dels mals resultats, «si algú s'ha partit la cara per Catalunya és el PPC». Albiol no va avançar el seu futur polític després d'aquesta derrota: «En els pròxims dies tindrem temps d'analitzar i decidir per intentar recuperar aquest espai que existeix a Catalunya a favor del PP. Nosaltres no devem res a ningú».

«Estem amb el cap ben alt, convençuts que seguim representant la majoria de catalans que se senten espanyols, i ho seguirem fent al Parlament en les circumstàncies actuals», va assenyalar.

Encara que «les coses no seran fàcils" a Catalunya a partir d'ara, Albiol va apuntar que els catalans poden tenir l'absoluta confiança que «tenen un Govern d'Espanya que vetllarà perquè a Catalunya es respecti la llibertat, la dignitat i la democràcia».

El PPC no ha aconseguit contenir la fuga de vots cap a Ciutadans, que ha acaparat el 25 % dels vots dels catalans i s'ha imposat en sufragis i diputats.