ERC busca consolidar el sorpasso a CDC com a primera força independentista, en vigílies que els convergents es transformin en un nou partit. La incertesa en la qual es va veure envoltada la campanya catalana del 20-D va condicionar les estratègies electorals de CDC i ERC, que van caminar amb peus de plom per no introduir cap motiu de discòrdia en el camp sobiranista que posés en risc les possibilitats d'entesa a Catalunya.

Els convergents -que van concórrer amb les sigles de Democràcia i Llibertat, en coalició amb dues petites formacions que ara s'han apartat de la carrera electoral- van evitar el xoc amb els republicans, que van rebutjar repetir la fórmula de Junts pel Sí per a les eleccions generals.

Molt diferent és el panorama que s'ha obert en les últimes setmanes, ja que la fractura provocada pel veto de la CUP als Pressupostos del Govern -que portarà al president català, Carles Puigdemont, a sotmetre's al setembre a una qüestió de confiança al Parlament- ha motivat un encreuament de retrets entre CDC i la CUP, que en ocasions també ha esquitxat ERC. Francesc Homs, cap de llista de CDC, s'ha convertit en el principal ariet contra la CUP, a la qual ha arribat a acusar de ser "antònim" de la paraula "independència".

Els dards d'Homs a la CUP responen a una estratègia de CDC de marcar distàncies amb els anticapitalistes i recollir el malestar de l'electorat moderat del sobiranisme, que no veu amb bons ulls que l'estabilitat de l'executiu català quedés a les seves mans. Però la vehemència d'Homs ha generat friccions amb ERC, a la qual ha arribat a acusar de mantenir-se "equidistant", sense atrevir-se a "fer pinya" amb el Govern per atreure així els votants anticapitalistes, en unes eleccions a les quals la CUP no concorre.

Veus republicanes, en canvi, han retret a Homs que hagi "enverinat" la negociació pressupostària amb la CUP portada a terme pel Departament d'Economia que dirigeix Oriol Junqueras.

CDC, que va quedar en quarta posició a Catalunya el 20-D, amb 8 diputats, necessita agitar la campanya i marcar perfil propi per revertir la seva tendència a la baixa, en la que seran les seves últimes eleccions amb les sigles que van néixer el 1974. Just després de les generals, del 8 al 10 de juliol, CDC celebrarà un congrés en el qual mutarà en una altra formació política, de centre sobiranista, amb la intenció de desprendre's dels llastos del passat i recuperar l'hegemonia dins del catalanisme.

No obstant això, les enquestes no auguren de moment que CDC superi una ERC que, amb el tàndem electoral de Gabriel Rufián i Joan Tardà, ja va ser segona el 20-D amb 9 diputats, encara que els republicans tindran molt difícil arrabassar la primera plaça a En Comú Podem.

Cal tenir en compte que l'última enquesta del CIS ofereix un resultat a la baixa a CDC, que passaria de 8 escons a obtenir-ne 6 o 7, mentre que ERC afermaria el segon lloc amb 8-9, només superada per En Comú Podem, que ampliaria la victòria a Catalunya amb 14-15 escons. El PSC seguiria sent la tercera força, amb 8 diputats, mentre que Ciutadans seria la penúltima força, amb 5, i el PP mantindria el fanalet vermell, amb 4-5 escons. Enarborant la bandera del referèndum i traient pit per la defensa del dret a decidir de Catalunya que fan des de Madrid Pablo Iglesias i Alberto Garzón, la llista que lidera l'historiador Xavier Domènech amb el suport d'Ada Colau espera així repetir victòria i millorar els seus 12 escons.

Per al PSC, que ha canviat el seu cartell electoral -Meritxell Batet en lloc de Carme Chacón-, tot el que sigui mantenir-se ja seria una bona notícia, tenint en compte les incertes expectatives dels socialistes al conjunt de l'Estat. Ciutadans, amb Juan Carlos Girauta com a cap de llista, aspira a superar els discrets resultats del 20-D, quan va començar la campanya convençut que la victòria a Catalunya estava al seu abast i va acabar en cinquè lloc. Poc a perdre té el PPC, que repeteix amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, com a cap de llista i que no ho tindrà fàcil per anar més enllà de la sisena i última plaça, encara que la seva aposta és superar Ciutadans a Catalunya, la comunitat que va veure néixer la formació taronja.