En la recta final de la campanya, Esquerra Republicana s'ha reivindicat com el «vot útil» per defensar «la dignitat dels que anhelen la llibertat». «Nosaltres no tenim estructures d'Estat ni clavegueres ràncies i fastigoses, hereves del franquisme, i només podem combatre guanyant a les urnes», va assenyalar aquest dijous la cap de llista, Teresa Jordà, que va afegir, en clara al·lusió al candidat del PP i ministre de l'Interior, Jorge Fernández-Díaz: «Mentre uns conspiren, els altres treballem». També li va llançar un altre missatge: «Per molt que furguin, no trobaran res que no tingui a veure amb la decència».

Jordà va fer una crida als gironins perquè el 26-J, a banda d'anar a la platja, votin ERC, una força independentista «històrica i que fa 85 anys que diu el mateix». La cap de llista republicana va recordar que, en aquests moments, ERC és la formació que té més possibilitats de liderar el procés cap a la República Catalana, ja que és un partit «transversal» en el qual es veu reflectida bona part de la societat catalana. «La independència no és un caprici, sinó una necessitat extrema», va indicar.

La candidata al Congrés va assegurar que els republicans seran «l'escamot» del govern Junqueras-Puigdemont a Madrid per tal de defensar el vot dels que van dir «sí» a la independència el 27-S. Mentre aquesta no arribi, tanmateix, es va comprometre a «aprofitar tots els minuts al Congrés i al Senat» per tal d'explicar què s'està fent a Catalunya, i també a a treballar «de manera fraternal» per acabar amb «totes les polítiques ràncies que s'estan portant a terme».

Però malgrat la feina que puguin fer durant aquest impàs, els republicans tenen molt clar que no van a Madrid a canviar el govern espanyol, sinó a marxar d'Espanya per crear la República Catalana. «Per això l'independentisme republicà, plural i obert ha de ser fort a Madrid», va considerar el número 2 al Congrés, Joan Olòriz. Segons va assegurar, el vot útil per als catalans no és canviar el govern espanyol, «sinó anar-nos-en i començar de zero».

Un estat «a favor»

Un dels candidats al Senat, Jordi Martí, va assegurar que «fins a l'útim moment» defensaran els interessos dels gironins, tot i que l'objectiu final és la República Catalana perquè «volem un estat propi que ens vagi a favor i no en contra com passa actualment». Per això, va demanar el vot per a ERC i va assegurar que «amb una Esquerra forta, el procés avança».

Finalment, el també candidat al Senat Quim Ayats va assenyalar que, malgrat les maniobres que s'han posat al descobert durant els últims dies, «no podran treure'ns la dignitat els que no en tenen», també en clara referència al PP i a Fernández Díaz. De fet, va considerar que, després de tot el que s'ha sabut, «encara és més urgent i necessària la República Catalana», de la qual, va dir, Esquerra serà la principal defensora.