Hamed Abderraman Ahmed (Hmido), l'únic espanyol que va estar pres a la base de Guantánamo (Cuba) exigirà una indemnització al Govern dels EUA. Ahmed, que va residir a Girona i Cassà de la Selva durant els anys 1996 i 1997, aprofitarà la decisió de la setmana passada del Tribunal Suprem dels EUA de permetre que els presos de la base cubana puguin accedir als tribunals nord-americans per demanar un rescabalament pels danys físics i psicològics que va patir com a conseqüència de la seva estada a la base militar que els EUA tenen a Cuba.

El jove va estar reclòs a Guantánamo des de febrer de 2002 al 13 de febrer de 2004, moment en el qual va ser extradit a Espanya. Posteriorment, el 5 d'octubre de 2005 va ser condemnat a sis anys de presó per integració en organització terrorista i va ingressar a la presó, encara que el 20 de juliol de 2006 va ser alliberat després de ser absolt pel Tribunal Suprem. En aquell moment, Hmido ja va assegurar que demandaria l'Executiu nord-americà en considerar totalment injustificada la seva estada a la base cubana, però fins a la setmana passada no se li permetia l'accés als tribunals nord-americans. En tot cas, la quantia de la petició d'indemnització encara està per determinar, segons va assegurar el seu advocat, Marcos García Montes.

Ahmed va marxar de la seva Ceuta natal als 22 anys amb destí a Cassà de la Selva, localitat on només va romandre dos mesos, i posteriorment es va traslladar a Girona per viure a casa de la seva germana Rashida. Cansat que només li fessin contractes temporals per treballar de cambrer i repartidor de pizzes, el jove va decidir tornar a Ceuta, on va treballar de mariner i fins i tot va començar els estudis per ingressar a la Policia Nacional. Després d'intentar treballar com a comercial es va adonar que a Ceuta les coses tampoc li estaven anant massa bé, fet pel qual va voler provar sort a Madrid, ciutat en la qual residien uns cosins.

El viatge a Londres

Després de no tenir excessiva sort a la capital, l'any 1998 Ahmed va fer una altra petita estada a Girona poc abans de tornar a Ceuta. L'any 2000 va decidir instal·lar-se a Londres després de conèixer Abu Naiz, que el va adoctrinar en la jihad o guerra santa amb vídeos de discursos d'imams radicals i altres relacionats ambla guerra de Txetxènia. Poc després de captar-lo, Abu Naiz va proporcionar-li els diners per viatjar a l'Afganistan, on va rebre entrenament per convertir-se en un mujahidí del govern talibà. Allà va contactar amb un home anomenat Ibrahim, molt proper a Abu Dahdah, condemnat l'any 2005 com a responsable de la cèl·lula d'Al-Qaeda a Espanya.

Així, Hmido va estar en un campament terrorista a Kandahar, on va rebre classes d'àrab, va fer estudis sobre l'Alcorà i la jihad, va rebre entrenament físic i ensenyaments teòrics i pràctics sobre l'ús d'armes. En plena formació es van produir els atemptats de l'11 de setembre als Estats Units, i davant la imminència de la invasió de l'exèrcit nord-americà en recerca de Bin Laden, el jove va decidir fugir al Pakistan, on va romandre en mans dels militars d'aquest país fins que va ser entregat a les autoritats nord-americanes.

El jove va ser condemnat per l'Audiència Nacional a sis anys de presó per pertinença a una organització terrorista, i a més no li va tenir en compte per al compliment de la sentència el temps que va passar reclòs a la base de Guantánamo. Tot i això, el tribunal sí que va reconèixer que el jove patia un trastorn per estrès com a conseqüència de la seva estada a la base cubana, fet que podria ser-li útil en la seva demanda contra l'administració nord-americana.

La pena que se li va imposar és la mínima amb la qual es casti?guen els delictes d'integració i pertinença a banda armada, ja que va considerar que només va exercir com a talibà durant un mes, concretament des de la seva arribada a l'Afganistan fins als atemptats de l'11 de setembre de 2001.

Finalment, el juliol de 2006 el Suprem va absoldre Ahmed en considerar nul·les les proves obtingudes contra ell a Guantánamo i pensar que l'Audiència Nacional va "reinterpretar" la declaració del jove.