Fonts de la lluita antiterrorista han indicat a Europa Press que els detinguts estan relacionats amb altres arrestats en una primera operació de les forces de seguretat franceses contra el finançament a través de les herriko tabernes del grup terrorista Irrintzi, que hauria desplegat una campanya d'atemptats al sud de França contra una suposada especulació immobiliària i que hauria tingut com a objectiu principal el complex hostaler del xef Alain Ducasse.

A més, les detencions també estarien relacionades amb el tancament del bar Xilko, a Baiona, després d'uns incidents registrats a les festes de la població l'estiu passat.

Entre els detinguts hi ha Zigor Goieaskoetxea, que va ser detingut el passat 13 d'octubre a Biarritz i posat en llibertat sense càrrecs dos dies després. Goieaskoetxea va escapar de l'operació del setembre passat contra Batasuna al país veí, en què van ser detingudes 12 persones, i va ser arrestat un mes després. Era investigat pel jutge de l'audiència nacional Baltasar Garzón per ser presumptament un dels membres de Batasuna que hauria rebut fons del PCTV.

A més de Goieaskoetxea, que va ser arrestat a Biarritz, els agents francesos han detingut Ortzi Idoate, a Lekuine; Luis i Vivian Barriola, a Angelu; Jerónimo Prieto, a Lekarne, i Gorka Haritzaga, a Azkaine. La policia està fent registres en els seus domicilis.

Segons fonts de l'esquerra abertzale, Ortzi Idoate ha estat traslladada a una comissaria de Baiona, on li han comunicat que la seva detenció estaria relacionada amb el bar Xilko, que el prefecte va ordenar clausurar durant un mes després dels incidents del passat estiu.

Per la seva banda, Luis i Vivian Barriola són propietaris del bar Aita-Seme, de Biarritz. Tots dos van ser detingut el 1991 a l'operació que va acabar amb la captura de l'etarra Jesús Arkautz Arana, àlies 'Josu de Mondragón'.