José Luis Rodríguez Zapatero, va oferir ahir una roda de premsa a les escalinates del Palau de la Moncloa per agrair als líders europeus i d'altres països el seu suport a la presència d'Espanya en la Cimera, perquè d'aquesta forma s'ha reconegut "el procés de modernització" emprès per Espanya en els últims 30 anys i també la seva "capacitat d'interlocució amb altres països". En aquest sentit, va recalcar que l'èxit, més que del Govern, és "de tots els espanyols: M'importa que el reconeixement sigui per a Espanya, ser un president i un Govern en democràcia és transitori, però el reconeixement d'un país és el que roman en el temps".

A parer seu, tots els espanyols poden estar "satisfets" perquè la presència en aquesta cimera "no era fàcil d'aconseguir" i el que s'ha aconseguit és el reconeixement de 30 anys de "camí brillant" per part de la democràcia espanyola. Per a Zapatero, havia arribat el moment que el món recone?gués Espanya "com una potència" i per això la Cimera de Washington representava "un objectiu pel qual valia la pena entestar-se". Això sí, va advertir que ara Espanya ha de "perseverar en la tasca" i té la responsabilitat "de consolidar aquest primer reconeixement" de la comunitat internacional.

En aquest sentit, Zapatero, que va dir haver parlat amb Rajoy telefònicament minuts abans de comparèixer en la roda de premsa, va voler destacar que quan es va configurar l'ordre financer internacional el 1944 Espanya "no era enlloc" perquè vivia en dictadura i que des de 1977 els espanyols han hagut de "recuperar molt temps perdut" i han demostrat que "quan se'ls ha deixat viure en democràcia" s'han situat "al nivell dels millors", de manera que ara es compleix el que "segurament va ser un dels màxims desitjos dels qui van pilotar la transició".

Zapatero va recalcar que el país ha donat un "pas d'extraordinària importància" amb la seva presència en la cimera del G-20 i va agrair al president de torn de la UE, Nicolás Sarkozy, i al dels EUA, George W. Bush, "amfitrió de la cimera", haver permès i facilitat que Espanya hi assisteixi. "Han sabut reconèixer la realitat d'Espanya i, el que és més important, han sabut i han volgut comportar-se com amics d'Espanya", va manifestar.

Espanya participarà en la Cimera amb un dels cinc llocs europeus en el G-20, gràcies al fet que aquest semestre França en té dos, però Zapatero va apuntar que Espanya participarà en tot el procés de reforma del sistema financer internacional, no només en aquesta primera cimera.

"És lògic pensar que de la cimera de Washington, a banda de continguts, surti una metodologia de treball per portar a terme les reformes", va assenyalar, afegint que "si treballem bé com país, més enllà de la cimera del 15, consolidarem la nostra posició com un actor global rellevant".

El Govern espanyol, va dir Zapatero, podrà "participar directament" en les propostes per configurar un "futur més previsible, més ordenat, controlat i més just". El cap de l'Executiu va avançar a més que la seva posició en la cimera serà defensar una "exigència màxima de transparència i supervisió" del sistema financer per "no deixar espais buits o ombres" sobre la supervisió de les entitats i dels productes financers.

Preparació de la cimera

El president del Govern va anunciar que en els pròxims dies es ?reunirà amb el líder de l'oposició, Mariano Rajoy, amb els agents socials, les entitats financeres i amb experts per preparar la participació d'Espanya en la cimera de Washington.