José Ignacio de Juana Chaos va quedar ahir en llibertat sota fiança de 5.000 lliures esterlines (uns 5.900 euros) per decisió del jutge de Belfast que instrueix el procés d'extradició contra l'expres etarra.

El magistrat va prendre aquesta decisió a l'espera d'aclarir alguns aspectes de l'ordre de crida i cerca dictada per les autoritats judicials espanyoles, sobretot en referència al delicte d'enaltiment del terrorisme del qual s'acusa De Juana Chaos.

El jutge va imposar a l'exmembre del comando Madrid d'ETA altres condicions: haurà de residir en el domicili la direcció del qual va facilitar ahir, no podrà sortir entre les vuit del vespre i les set del matí i haurà de presentar-se diàriament a comissaria.

A més, haurà de lliurar el seu document nacional d'identitat i no li estarà permès abandonar la província d'Irlanda del Nord.

El magistrat Thomas Burgess, que va sol·licitar també una còpia traduïda del Codi Penal espanyol, va fixar la següent vista per ?seguir amb el procés el 28 de novembre a les 09.30 hora local.

Durant la vista d'ahir, Burgess va preguntar a la defensa de De Juana, que exerceix un despatx nord-irlandès d'advocats, sobre les raons que van portar al seu client a canviar diverses vegades de domicili des que va arribar a Irlanda del Nord.

La Fiscalia, que representa el Govern espanyol en aquest tribunal, va al·ludir a aquests canvis de domicili com l'evidència que De Juana vol burlar l'acció de la Justícia i els va utilitzar com a argument per rebutjar la concessió de la llibertat provisional.

El ministeri públic va recordar també que no es va presentar a la citació que tenia a l'Audiència Nacional espanyola el passat dia 11.

Per contra, l'advocat defensor, Shawn Devine, va assegurar que el seu client ha col·laborat en tot moment amb la Justícia nord-irlandesa.