Almenys 400 persones han estat assassinades des del passat 25 de desembre al nord-est de la República Democràtica del Congo (RDC) pels rebels ugandesos de l'Exèrcit de Resistència del Senyor (LRA), segons va informar ahir l'emissora congolesa Radio Ocapi. L'emissora, promoguda per l'ONU, va assenyalar que la Missió de Nacions Unides al Congo (Monuc) desplegarà efectius a la regió de l'Alt Uele per intentar evitar nous atacs d'aquest grup, el líder del qual, Joseph Kony, està reclamat pel Tribunal Penal Internacional per crims contra la humanitat.

Com a conseqüència de les matances, unes 30.000 persones de la zona atacada per l'LRA han abandonat casa seva i es troben desplaçades a diverses desenes de quilòmetres de l'àrea.

El Govern congolès va anunciar ahir que mobilitzarà tots els seus recursos per fer front als rebels ugandesos, segons va manifestar el ministre de Comunicació, Lambert Mende. "Les operacions de desplegament estan en marxa i esperem el suport de les tropes de la Monuc", va explicar Mende.

Les Forces Armades Congoleses, segons el ministre, realitzen operacions per unir-se a les forces sudaneses i protegir les poblacions civils, en col·laboració amb l'Exèrcit d'Uganda. Mende també va demanar la col·laboració del Govern de la República Centreafricana per impedir que els rebels ugandesos passin al seu país, on podrien cometre les mateixes matances que en la RDC.

L'Oficina de Coordinació de l'Ajuda Humanitària de l'ONU (OCHA), va informar dilluns a Kinshasa que els morts a conseqüència dels atacs de l'LRA en els últims dies eren, almenys, 189 al districte d'Alt Uele, en les localitats de Faradje, Doruma i Gurba, però ahir Cáritas va doblar la xifra. La majoria dels morts són nens, dones i ancians.

Vint nens segrestats

El metge en cap de la zona de Faradje, col·laborador del Fons de l'ONU per a la Població (Unfpa), dos pastors protestants, els inspectors d'ensenyament primari i secundari, el farmacèutic, el president de la Federació d'Empreses del Congo i l'adjunt de la Direcció General de Migracions es troben entre les víctimes. A més, el mateix informe estableix que l'LRA ha segrestat una vintena de nens, suposadament per usar-los com a soldats. No obstant això, el portaveu de l 'LRA, David Nyekorach-Matsanga, va demanar una investigació independent per determinar l'autoria d'aquestes matances, de les quals va responsabilitzar l'Exèrcit ugandès.