El Ple del Senat va aprovar amb 131 vots a favor, 129 en contra i cap abstenció la moció presentada pel Grup Popular per demanar al Govern que prohibeixi el vel integral als espais públics, gràcies al suport d'UPN i CiU, que es va sumar a última hora a la iniciativa, i a l'absència de quatre senadors en la bancada que podrien haver donat la majoria al Grup Socialista, a qui donaven suport el PNB i l'Entesa.

En concret, el Senat "insta el Govern a realitzar les reformes legals i reglamentàries necessàries per prohibir l'ús en espais o esdeveniments públics que no tinguin una finalitat estrictament religiosa, de vestimentes o accessoris en el vestit que provoquin que la cara quedi completament coberta i dificultin així la identificació i la comunicació visual, en suposar aquesta pràctica una discriminació contrària a la dignitat de les persones i lesionar la igualtat real i efectiva dels homes i les dones".

CiU va signar dimarts una esmena de substitució promoguda pel PSOE i consensuada amb tots els grups de la Cambra a excepció del PP. En ella s'instava l'Executiu a utilitzar l'ordenament jurídic per «donar una resposta adequada» a la qüestió del vel integral i promoure l'educació, la sensibilització i la relació amb les comunitats musulmanes en aquest àmbit. No obstant això, CiU va decidir ahir avalar la moció del PP, quelcom que, segons va argumentar la portaveu, Montserrat Candini, «no és un canvi de postura», perquè el seu grup considera que «prohibir és bàsic» i entenia que aquesta era la finalitat de la proposta del PSOE, encara que no ho digués literalment. «Ahir (dimarts), en veure que el PP fins a la nit no ens havia dit res, vam treballar en la moció conjunta amb la resta de partits» per arribar al «major consens», va explicar Candini.

Segons la seva versió, durant la nit, PP i PSOE van parlar de la possibilitat de pactar una esmena de substitució que assumís totes les propostes consensuades prèviament per la resta de grups de la Cambra i incorporés de manera expressa la «prohibició» del vel integral. Encara que finalment, no van arribar a un acord, per a CiU, aquesta possibilitat hauria d'haver-la negociat amb tots els grups signants de la iniciativa.

Per la seva banda, la portaveu del PSOE, Patricia Hernández, va assegurar que la resta de la Cambra no va tenir notícia del canvi de CiU fins a minuts abans de la votació en el Ple, ni va tenir coneixement de l'acord que el PP i CiU havien establert fins que Candini hi va fer referència en el seu torn de paraula.

Quant a la manera com es podria materialitzar aquesta prohibició del vel integral, Alícia Sánchez Camacho va plantejar en la seva intervenció incorporar-la al Reglament de la Llei d'Igualtat, extrem en el qual va coincidir amb Candini, qui va avançar la seva intenció de plantejar aquesta mesura per escrit la setmana que ve. No obstant això, la moció no matisa res sobre això.