La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va demanar al president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, que avanci les eleccions en considerar que "ja no té projecte social, ni econòmic, ni de país". Segons el seu parer, "així no es pot seguir" perquè cada vegada és "més gran la incertesa i desconfiança". Dimecres es van conèixer les dades de l'enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) corresponents al mes de juliol, que atorguen al PP un avantatge de 6,3 punts sobre el PSOE, el més alt des de l'any 2004, mentre que els socialistes aconsegueixen la pitjor puntuació des que van arribar al Govern.

"Crec que, ara per ara, el millor que pot fer el president del Govern, tal com li va demanar Mariano Rajoy en el Debat de Política General, tenint en compte que és un president que ja no té projecte social, ni econòmic, ni de país, és dissoldre el Parlament i convocar eleccions", va reclamar la número dos del PP. De Cospedal va descartar que el seu partit es plantegi una moció de censura perquè no té suports suficients al Parlament. Segons va afegir, el cap de l'Executiu sempre contesta animant el PP a presentar una moció perquè "sap que no hi ha majoria a l'arc parlamentari actual" perquè prosperi.

En aquesta mateixa línia, el president del PP basc, Antonio Basagoiti, va afirmar que les últimes dades del Baròmetre d'Opinió del CIS reflecteixen que "s'està acabant l'era de Zapatero i de generar problemes amb totes les seves actuacions". Segons la seva opinió, el CIS mostra "una tendència clara que demostra que el PP és un partit que està a l'alça" i que, en el cas d'Euskadi, és "l'únic partit basc que està pujant, i això ens col·loca en una posició immillorable per guanyar en territoris com Àlaba, a municipis com Vitòria o Getxo, i escalar posicions a Sant Sebastià o Bilbao".

Per part seva, el vicepresident territorial del Govern, Manuel Chaves, va afirmar que el president del PP, Mariano Rajoy, hauria de presentar la dimissió a causa de l'escassa valoració que li donen els ciutadans, un 3,14 segons l'última enquesta del CIS. El també ministre de Política Territorial va criticar que dirigents del PP demanin un avançament de les eleccions davant la falta de confiança de la ciutadania en el PSOE. Considera que "s'haurien d'aplicar la mateixa regla de tres", ja que el seu líder té "menys credibilitat i pitjor valoració" que el cap de l'Executiu.

L'optimisme de Chaves

Chaves va admetre que l'última enquesta del CIS "no és bona per al PSOE ni per al Govern", encara que va expressar la seva convicció que l'Executiu recuperarà el suport de la ciutadania quan les reformes adoptades comencin a donar resultats i hi hagi "indicis" de recuperació econòmica. El vicepresident va atribuir l'avantatge del PP al fet que els ciutadans "busquen responsables" de la crisi.