Marcelino Camacho, històric dirigent sindicalista i fundador de Comissions Obreres (CCOO) ha mort aquest divendres a dos quarts de dues de la matinada a l'edat de 92 anys. Camacho, nat a Sòria el 21 de gener del 1918, fou fundador i primer secretari general de CCOO entre el 1976 i el 1987. Va ingressar al Partit Comunista d'Espanya (PCE) l'any 1935, fet que el va portar a lluitar al bàndol republicà durant la Guerra Civil i en conseqüència a restar empresonat durant nou anys. Des de principis dels anys seixanta va impulsar la Confederació Sindical de Comissions Obreres que, sota inspiració fonamentalment comunista, defensava els drets dels treballadors al marge del sindicat únic del règim de Franco.

Quan el moviment de Comissions Obreres es va unificar en una confederació sindical, Camacho va ser escollit el seu primer secretari general (1976). Les primeres eleccions democràtiques de la Transició (1977) li van donar un escó de diputat, al qual va renunciar dos anys després per evitar el conflicte entre la disciplina de vot del partit i la seva fidelitat als interessos dels treballadors.

Durant el seu llarg període al capdavant de Comissions Obreres consolidar la seva organització com a força sindical majoritària (en paritat amb la UGT amb la qual va aconseguir progressivament una línia d'acció comuna). El 1987 va dimitir del seu lloc per raons d'edat i va passar a ocupar el càrrec de president del sindicat. El va succeir com a secretari general el jove Antonio Gutiérrez, amb qui s'enfrontaria anys després arran del distanciament de Comissions amb el Partit Comunista (del Comitè Central va seguir sent membre Camacho), fins al punt de cessar com a president el 1995.

Camacho estava ingressat greu a l'hopital on finalment ha mort des d'aquest dimarts 26. La capella per Camacho quedarà instal·lada al carrer Lope de Vega, número 40, de Madrid, entre les 10.00 h del divendres i les 11.30 h del dissabte. Mitja hora després el fèretre serà traslladat a la Porta d'Alcalà, on se celebrarà un acte de comiat a les 12.30 h. El cos serà enterrat a les 14.00 h al Cementiri Civil.