El sector turístic i les aerolínies calculen en uns 500 milions d'euros les pèrdues provocades pel tancament de l'espai aeri ?espanyol durant una part de divendres i de dissabte passats, per l'absència dels seus llocs de treball dels controladors, mentre el Govern continua buscant culpables. L'Associació Catalana d'Agències de Viatges (ACAV) va anunciar que les pèrdues de les agències de viatges i operadors a Espanya es poden situar al voltant de 350 milions d'euros, encara que es tracta d'una xifra provisional. A aquesta quantitat cal sumar una mica més de 100 milions d'euros que no han ingressat les companyies aèries, que poden ser més si s'afegeix a la no sortida de vols el cost de l'atenció als passatgers, la devolució de bitllets i els trasllats als hotels.

Paral·lelament, el president de la patronal Associació Empresarial d'Agències de Viatges Espanyola (Aedave), Pedro Fernández, va calcular, segons les dades disponibles, que les pèrdues d'ingressos al sector turístic per l'aturada dels controladors del passat cap de setmana arribaran als 400 milions d'euros.

No obstant això, el ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, Miguel Sebastián, va assenyalar que és "prematur i precipitat" donar xifres de pèrdues per al sector turístic per la vaga de controladors, i va garantir que aquesta situació "no es repetirà ni al Nadal ni després".

En aquest sentit, el Sindicat Espanyol de Pilots de Línies Aèries (Sepla) ha posposat fins al proper 14 de desembre la seva reunió amb el Ministeri de Foment, que estava convocada per al dia 9 o 10 d'aquesta mateixa setmana, pels recents problemes ocasionats pel conflicte amb els controladors aeris.

Fonts del sindicat van avançar que "probablement", i a menys que Foment els presenti "un text inadmissible", no convocaran aturades "fins després de Nadal" per no crear "tants perjudicis" als usuaris, que el cap de setmana passat van haver d'enfrontar-se al tancament de l'espai aeri amb motiu de l'abandonament del lloc de treball per part dels controladors aeris.

En l'esmentada reunió, les dues parts intentaran arribar a una postura comuna en les seves diferències pel retard en la publicació de l'ordre que regula els temps de descans de les tripulacions, fet que va provocar l'anunci d'aturades per part del sindicat per al mes de desembre. El Sepla es va reunir la setmana passada amb Foment després d'anunciar les aturades, un encontre que el president del sindicat, Javier Martínez de Velasco, va qualificar de "molt positiu".

Per altra banda, els aeroports i els centres de control de la xarxa d'Aeroports Espanyols i Navegació Aèria (AENA) van operar dins de la normalitat, segons les dades registrades fins a les vuit del vespre per l'organisme dependent del Ministeri de Foment.

En el conjunt de la xarxa d'AENA es van comptabilitzar un total de 1.416 vols d'arribada, dels quals se'n van cancel·lar 38, i altres 1.615 vols de sortida, amb un total de 43 cancel·lacions. Es tracta d'unes xifres que AENA situa "dins de la normalitat" de qualsevol altra jornada.

A la normalitat en els aeroports espanyols va contribuir el fet que s'incorporessin al torn de les vuit del matí tots els controladors programats. Concretament, es van incorporar un total de 274 controladors als llocs de treball dels 274 programats.

El Govern promet fermesa

Finalment, el ministre de Foment, José Blanco, va assegurar que al Govern, "amb el seu president al capdavant", no li ha tremolat "ni li tremolarà la mà" a l'hora de "defensar l'interès general". "Vull dir a tots els ciutadans que l'Executiu no permetrà que això torni a succeir i que, com s'ha comprovat aquest cap de setmana, està disposat a prendre les decisions que calgui per protegir els ciutadans", va destacar el responsable de Foment. "Situacions extraordinàries requereixen mesures excepcionals i responsabilitat i valentia per adoptar-les", va dir.