El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha assegurat aquest dijous en una entrevista a RNE que fa "mesos" que pensava que Alfredo Pérez Rubalcaba era el candidat "natural" del PSOE i té més projecció i capacitats polítiques que Carme Chacón per aconseguir la victòria a les eleccions generals del 2012. Zapatero s'ha desfet en elogis per a Rubalcaba i s'ha mostrat "molt molest" amb les veus que apunten que el ministre de l'Interior ha liderat una "conspiració" per apartar Carme Chacón i substituir Zapatero com a candidat. També ha afirmat que com a secretari general farà que "tot el partit estigui darrere d'Alfredo".

Zapatero ha reiterat que ell no va tenir res a veure" amb la decisió de Carme Chacón de fer un "pas enrere" i retirar-se de la cursa de les primàries, perquè la ministra de Defensa va actuar "de manera lliure" i després d'escoltar "molts companys". "Va ser una decisió que valoro positivament perquè va produir un cert clima de claredat a l'hora de definir el nostre candidat", i Chacón "compta amb tota la meva confiança i un reconeixement gran de la seva vàlua", ha dit.

Segons el seu criteri, malgrat que hi ha diversos candidats que intentaran recollir signatures, Rubalcaba és el candidat "natural" del PSOE "per la seva vàlua, per les seves capacitats, pel reconeixement que té de l'opinió pública". "És veritat que Carme Chacón també és una persona amb un alt reconeixement, però Alfredo té unes grans qualitats, unes grans capacitats polítiques i és una persona molt estimada al PSOE, respectada per totes les forces polítiques", ha sentenciat.

Per tant, segons Zapatero, "no ha d'estranyar ningú que en un procés de primàries Alfredo Pérez Rubalcaba sigui, com sembla, el candidat únic que ha tingut el suport de tot el Comitè Federal". A més, ha afirmat, "les ciutadans ho pronosticaven" perquè disposa de "diverses enquestes en què totes les apostes anaven perquè Alfredo Pérez Rubalcaba seria el candidat". Ara, ha afegit, "com a secretari general que soc faré que tot el partit estigui darrere d'Alfredo i la meva tasca és recaptar i facilitar tot el suport al candidat".

Zapatero ha afirmat que té una "gran confiança" en Rubalcaba i en la seva capacitat de demostrar que el seu projecte és "el canvi que Espanya necessita", i ha negat taxativament que el ministre de l'Interior hagi liderat una "conspiració". "L'única conspiració que ha fet Rubalcaba és la conspiració contra ETA" ha sentenciat abans d'admetre que li ha "molestat intensament que es digues això de qui ha estat el seu principal i directe col·laborador durant molts anys amb una relació molt directa".

Promet que no hi haurà noves retallades

Zapatero també ha augurat que els pròxims mesos seran millors per a l'ocupació i ha descartat nous ajustaments i retallades. "No hi ha previsió d'aquesta naturalesa". "Les dades de compliment del dèficit al primer trimestre són satisfactoris pel que fa a l'Estat" i per tant "el govern està en condicions de confirmar que complirem l'objectiu de dèficit del 6% per al 2011", ha sentenciat. Segons Zapatero la consolidació fiscal és "imprescindible" per a la credibilitat de l'economia espanyola.

Per aquest motiu ha retret a Rajoy que no concretés cap mesura efectiva en la roda de premsa que va oferir aquest dimecres on va presentar un pla d'austeritat a les seves CCAA. "L'única concreció que vaig sentir de Rajoy és la reducció del nombre de conselleries a 10 quan la mitjana està en 11", ha dit abans de demanar al PP que passi "de les paraules als fets" i faci complir els seus territoris amb la reducció del dèficit. "D'aquí tres mesos quan vegem l'execució pressupostària comprovarem l'esforç en l'execució del dèficit".