L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha anunciat aquest dijous que el bacteri d´'E.coli' trobat als pacients alemanys i que ha causat almenys 16 morts correspon a una variant desconeguda fins ara, "altament tòxica i resistent a alguns antibiòtics ", segons el portaveu de l'agència de l'ONU Aphaluck Bhatiasevi.

"Aquesta variant no s'havia detectat mai en una situació de brot infecciós", ha assenyalat Bhatiasevi, que ha precisat que actualment l'OMS es troba a l'espera de la informació que puguin aportar els laboratoris que l'analitzen.

Científics xinesos del Beijing Genomics Institute, que han analitzat aquest bacteri, han assenyalat que porta gens que han mutat i que s'han fet resistents a diverses classes d'antibiòtics i que són altament tòxics. "Aquesta nova variant d´'E. coli' és altament infecciosa i tòxica", ha afegit.

Segons dades de l'OMS ofertes aquest dijous, un total de 16 persones han mort a Alemanya a causa d'aquesta infecció, i hi ha molts pacients hospitalitzats, alguns d'ells requereixen cures intensives, fins i tot diàlisi. Deu països europeus han reportat casos.

El nombre de pacients a Alemanya que presenten síndrome urèmica hemolítica (SUH) i diarrea amb sang causada per STEC és de 470, el que suposa 97 casos més que el dia anterior, i 1.064 d´ECEH, el que significa un augment de 268 casos. En general a Europa, s'han reportat 499 casos de síndrome urèmica hemolítica i 1.115 casos d´ECEH, 1.614 en total.

Els casos han estat notificats des d'Àustria, Dinamarca, França, Països Baixos, Noruega, l´Estat espanyol, Suècia, Suïssa i Regne Unit. Tots els casos excepte dos són de persones que havien visitat recentment el nord d'Alemanya, excepte un, que va tenir contacte amb un visitant del nord del país germànic.

En concret, el nombre d'afectats és de 46 a Suècia i de 17 a Dinamarca, han informat les autoritats d'aquests països. Les autoritats del comtat de Västra Götaland, al sud de Suècia, han detectat aquest dijous un nou cas de contagi del bacteri, de manera que el nombre total se situa en 46.

Suècia va registrar fa dos dies la primera mort per contagi de l´'E.coli', agreujada per la Síndrome urèmica hemolítica (SUH): una dona d'uns cinquanta anys que va morir a l'hospital de Soedra Aalvsborg en Boraas, oest del país, i que havia viatjat uns dies abans a Alemanya.

Per la seva banda, l'Institut Nacional de Serologia danès ha informat que el nombre d'infectats pel bacteri en aquest país és de 17 i no és probable que es registrin més casos.

Cap cogombre tenia la variant perillosa

D'altra banda, cap dels quatre cogombres que van donar peu a l'alerta sanitària a Alemanya per la infecció del bacteri 'E. coli' estava infectat amb la seva variant perillosa, mentre es continua sense conèixer l'origen de la infecció.

Així ho ha informat una portaveu de l'Institut Federal de Prevenció de Riscos a Berlín que ha anunciat els resultats de les anàlisis dels dos últims cogombres sospitosos, després que el descobriment inicial provoqués la retirada del mercat d'aquesta hortalissa procedent de l´Estat espanyol.

"Cap de les quatre proves ha donat positiu a la variant O104: H4 de l'agent patogen que va ser aïllada de les anàlisis dels excrements dels pacients", ha dit la portaveu, encara que totes elles eren portadores d'una variant no agressiva del bacteri 'E. coli '.

El president de l´institut, el professor Andreas Hensel, ha declarat per la seva banda que "la font de les infeccions continua sense trobar-se i "segueix sense aclarir-se en quin punt de la cadena alimentària es va produir la contaminació amb els bacteris".

Les autoritats sanitàries d´Hamburg van comunicar fa una setmana que en quatre cogombres, tres d'ells procedents del territori espanyol i que havien estat seleccionats aleatòriament al costat d'altres verdures al mercat central de la ciutat, s'havien trobat bacteris ´E. Coli´.

Això va donar lloc a la retirada del mercat alemany d'aquesta verdura procedent de l´Estat espanyol a tot el país, encara que ja el passat dimarts la senadora de Sanitat d´Hamburg, Cornelia Prüfer-Storcks, va anunciar que anàlisis posteriors havien determinat que dos dels cogombres no estaven contaminats amb la variant agressiva del bacteri.