Juan Karlos Izagirre, el cap de llista de Bildu, ha estat escollit aquest dissabte nou alcalde de Sant Sebastià en substitució del socialista Odón Elorza, en un ple sense sorpreses en què el nou regidor només ha comptat amb el suport dels vuit regidors de la coalició independentista.

Els set regidors del PSE / EE han donat el suport al seu candidat, Ernesto Gasco, que ha comptat també amb els vots dels sis regidors del PP, mentre que el PNB ha donat suport al seu propi aspirant, Eneko Goia.

Izagirre relleva Elorza, que deixarà la corporació després de vint anys com a alcalde i que aquest dissabte ha assistit a la sessió, després de decidir la vigília que sí que ho faria després d'haver anunciat que no.

Bildu aconseguirà fer-se amb gairebé un centenar d'alcaldies al País Basc, entre elles, Sant Sebastià, una de les places tradicionals del PSE-EE, a més d'altres municipis que han estat durant anys feus del PNB. Per la seva banda, la formació jeltzale, a la qual Bildu podria facilitar el govern a Trapagaran i Lasarte -tot i ser el PSE la llista més votada-, podria fer-se amb més de 90 localitats, de les quals 58 té garantides amb majoria absoluta, com Bilbao.

La coalició abertzale ja té assegurades 74 alcaldies, el total de municipis en què ha aconseguit majoria absoluta. A més, espera governar en la major part dels altres 22 en què ha aconseguit majoria relativa, entre ells el de Sant Sebastià, encara que perdrà un dels seus feus històrics a Biscaia, Elorrio, a favor del PNB, ja que el PP ha anunciat que donarà suport a la formació jeltzale per arrabassar l'alcaldia Bildu.

Els populars també han anunciat que donaran suport al PNB a les localitats de Llodio, a Àlaba, i a Sopelana, a Biscaia. No obstant, els jeltzales no aconseguiran fer-se amb el govern en aquests municipis, ja que els vots del PP no els garanteix la majoria que necessitarien per assolir aquestes alcaldies. Serà Bildu, com a força més votada, la qual, finalment, accedeixi als executius municipals.

La coalició abertzale d'esquerres també governarà a Getaria, Tolosa, Zarautz i Zumaia, Arrasate, Aretxabaleta i Bergara, a Guipúscoa, on l'alcalde sortirà elegit també amb els vots d'Aralar, amb qui ha tancat un acord que també li permetrà dirigir l'Alcaldia de Markina, a Biscaia, on la llista més votada va ser el PNB, encara que en regidors empatava amb Bildu. A més, aquesta coalició podria aconseguir alcaldies en alguns altres municipis, com Muxika, amb els vots d'independents.

Per la seva banda, Aralar governarà en els municipis de Albiztur (Guipúscoa) i Zalla (Biscaia), on ha aconseguit majoria absoluta, i en la localitat guipuscoana d'Elgeta, on li donarà suport Bildu. Alternatiba, d'altra banda, es farà amb l'Alcaldia de Deba, l'única que ha presentat llistes per separat.

90 alcaldies per al PNB

El PNB té garantides les alcaldies de 58 localitats en què va aconseguir majoria absoluta, entre elles la de Bilbao, i aconseguirà mantenir el govern en un gran nombre dels altres 37 municipis en els quals aconseguí majoria relativa, alguns tan importants com Getxo, Basauri, Sestao, Galdakao, Leioa o Durango.

Així mateix, podria obtenir les alcaldies del municipi biscaí de Trapagaran i del guipuscoà Lasarte-Oria, feus del PSE-EE, gràcies als regidors de Bildu, que, en principi, podrien donar suport al PNB. Els socialistes, per als que suposaria un fort revés que els prenguessin aquestes dues alcaldies, ja han denunciat "el pacte d´agressió" que els jeltzales i la coalició sobiranista podrien haver arribat contra el PSE-EE en aquests municipis.

El PSE-EE governarà en les localitats guipuscoanes de Zumarraga, Eibar i Irun, i probablement, perdrà Sant Sebastià, Renteria i Andoain, que quedaran en mans de Bildu.

A Biscaia, aconseguirà mantenir Portugalete, Ermua i Barakaldo, gràcies al PP. En el primer d'aquests municipis biscaïns, els populars entraran a formar part de l'executiu del socialista Carlos Totorika, que repetirà en el càrrec pels suports del Partit Popular.

Pel que fa a Barakaldo, encara que, segons sembla, no hi haurà un suport exprés dels populars a Tontxu Rodríguez per la seva reelecció, aquest podrà gestionar durant els quatre propers anys el consistori. A més, a Àlaba, els socialistes aconseguiran Iruña de Oca i Ribera Baixa, també pel suport del PP.

El PP únicament aconseguirà alcaldies a Àlaba, en concret sis. Els populars, que tenen majoria absoluta a Baños de Ebro, Yécora, Laguardia i Labastida, accedirà també les alcaldies d´Oion i Vitòria, gràcies al PSE-EE.