El parlament balear ha acollit el discurs d'investidura de José Ramon Bauzá com a futur president del govern balear. Un dels eixos defensats per Bauzá és que s'ha de "dignificar" la política a les Illes, ja que hi ha hagut "certes persones i fins i tot partits" que han "abusat" dels ciutadans "en benefici propi". Ha advertit que no admetrà "ni un sol cas de corrupció més". També ha defensat el tema de la llengua. Promet lliure elecció de centre i llengua, i assegura que està "sensibilitzat" amb la realitat lingüística de les Balears. Per això, diu, abordarà "amb respecte" el model lingüístic i apostarà "decididament" per la implantació progressiva d'un model de centre en català, castellà i anglès.

Una setmana després de la constitució del parlament de la vuitena legislatura de la democràcia balear, la cambra autonòmica ha acollit aquest dimarts el discurs d'investidura del president electe del govern balear, José Ramon Bauzá. El futur cap de l'executiu ha ofert "consens" a la resta de grups polítics i ha demanat "disponibilitat i honradesa" als seus. Ha advertit que no admetrà "cap error" en l'exercici de la política. Durant de poc més de mitja hora, Bauzá, en un discurs íntegrament en català, ha dit que treballarà en pactes d'estat en matèria de turisme, educació, seguretat jurídica i territori.

Bauzá ha estat contundent amb el tema de la corrupció. Ha dit que serà "implacable" amb aquell que s'atreveixi "a ficar mà a la caixa". El president electe ha dit que s'ha de "dignificar la política", ja que "certes persones i fins i tot partits han abusat de la confiança" dels ciutadans "en benefici propi". "No admetré ni un sol cas més, perquè no podem donar ni un pas més enrere en el camí per guanyar-nos la confiança de les persones", ha assegurat. Bauzá ha fet també una menció especial al seu compromís amb l'administració. Diu que traurà "tot el que sobra", que "s'han acabat els dispendis i els luxes". El futur president del govern balear ha explicat que vol un govern amb "menys alts càrrecs, menys cotxes oficials, menys despeses de representació i menys dietes", però amb "més treball". S'ha compromès a fer una gestió pública "responsable" encaminada a "abaixar impostos i dinamitzar l'economia" per tal que d'aquí a "quatre anys" a les Balears es visqui "molt millor".

Un altre dels eixos del programa exposat per Bauzá és l'educació. El futur president del govern diu que aquesta serà la legislatura de l'educació, la legislatura de les "autopistes de l'educació". El seu compromís, ha dit, és apostar per un model educatiu basat "en la llibertat i en la qualitat". En aquest sentit, ha explicat que està "sensibilitzat" amb la realitat lingüística balear i ha promès tractar "amb respecte" el model lingüístic. Bauzá ha apostat "decididament" per la implantació progressiva d'un model de centres plurilingües, per tal que els alumnes acabin l'etapa obligatòria amb el domini del català, el castellà i l'anglés. Bauzá ha recordat que proposarà la lliure elecció de llengua i centre, i implantarà la sisena hora a l'ensenyament primari en les assignatures instrumentals. Es vol reforçar també la figura del professor.

Bauzá ha explicat també que la política sanitària que vol promoure es centrarà en l'educació primària, l'atenció hospitalària i l'atenció sociosanitària. El futur president també vol apostar pel sector primari i ha anunciat la creació d'una conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori, fins ara no existent. Diu també que és "fonamental" donar seguretat jurídica, i en aquest sentit, ha dit que "no es donarà curs a la construcció" ja que és "conscient que això és part del passat i que és un "model que no volem pel futur". S'ha compromès també a aprovar una llei del sòl, ja que les Balears són la única comunitat autònoma d'Espanya que no compta amb aquesta llei.

El PSOE i PSM-IV-ExM agraeixen el "consens" ofert per Bauzá

El cap del grup parlamentari socialista, Francesc Antich, ha valorat positivament la voluntat d'acord oferta pel president electe del govern balear, José Ramon Bauzá. Antich ha dit que espera que en poc temps Bauzá concreti millor les seves propostes ja que, al seu parer, el discurs pronunciat aquest dimarts, ha estat una "continuació" de la campanya electoral. Per part seva, el portaveu del grup parlamentari de PSM-IV-ExM, Biel Barceló, ha "replegat el guant del consens" però lamenta que les propostes exposades per Bauzá no són concretes per les Balears, sinó que "perfectament", al seu parer, es podrien aplicar a Andalusia o Extremadura.

A més, Barceló, ha criticat que Bauzá no hagi entonat el "mea culpa" respecte el model econòmic anterior i l'administració. Per part seva, la portaveu del PP, Mabel Cabrer, ha dit que ha estat un "discurs realista i concret" en el que ha parlat del que es pot fer i el que no.

Aquest dimecres continuarà el debat d'investidura, amb la intervenció a partir de les 12h del migdia dels altres grups parlamentaris. Bauzá tancarà el debat i a continuació es produirà la votació per nomenar-lo president de l'executiu balear. Serà previsiblement així ja que el PP compta amb una majoria absoluta a la cambra. El proper dissabte, 18 de juny, el president del PP, Mariano Rajoy, serà a Palma per assistir a la pressa de possessió de Bauzá com a president del govern de les Illes Balears.