La Cambra de Representants dels Estats Units va rebutjar una resolució que pretenia autoritzar les operacions militars nord-americanes a Líbia, enmig d'un acalorat debat sobre la gestió del conflicte en aquest país. La proposta, derrotada per 295 vots en contra i 123 a favor, representa el rebuig dels legisladors a les operacions militars ordenades fa tres mesos pel president Barack Obama, especialment perquè, segons el parer de la majoria republicana, es van portar a terme sense l'aprovació del Congrés.

Paral·lelament, els rebels mantenen contactes secrets amb els opositors al règim del coronel Moammar al-Gaddafi a Trípoli. Diversos membres del Consell Nacional de Transició (CNT) a Bengasi van afirmar que mantenen converses secretes per preparar la caiguda del règim libi.

Per part seva, el president francès, Nicolas Sarkozy, va carregar contra el secretari de Defensa nord-americà sortint, Robert Gates, després que aquest demanés a Europa més compromís amb l'OTAN. "És una declaració injusta i que no es correspon amb la realitat", va respondre Sarkozy.

Pel que fa a Síria, almenys quinze persones van morir i diverses més van resultar ferides en una nova onada de protestes polítiques contra el règim de Bashar al-Assad. Les protestes van començar al final de les pregàries del migdia, la celebració religiosa setmanal més important per a l'Islam, enmig de fortes mesures de seguretat en les quals participen forces policials i militars, amb el suport de tancs.

Paral·lelament, el nombre de refugiats sirians acollits en cinc campaments establerts a Turquia supera els 11.700, segons les autoritats de la província fronterera turca de Hatay. El nombre de sirians que fugen a la veïna Turquia ha augmentat després que les tropes sirianes arribessin als pobles i ciutats situats al llarg de la frontera amb aquest país.

Per altra banda, les noves sancions de la Unió Europea (UE) contra el règim sirià van entrar en vigor ahir, i es van estendre a diverses empreses afins i a set persones més, entre les quals hi ha dos cosins del president i el màxim responsable de la Guàrdia Revolucionària de l'Iran.