L'Audiència Nacional ha absolt l'excap militar d'ETA Garikoitz Aspiazu Rubina, àlies 'Txeroki', després del primer judici que va haver d'afrontar a Espanya en no trobar proves que participés en l'intent d'assassinat del president del Consell d'Administració del Grup Correu, Enrique Ybarra, que es va produir el 17 de gener de 2002.

En una sentència feta pública aquest dijous, la Secció Quarta de la Sala Penal considera que la "càrrega de la prova" esgrimida pel fiscal, que demanava una condemna de 15 anys de presó, resulta "insuficient" per acreditar que el que va ser cap militar d'ETA entre 2004 i 2008 participés en l'enviament d'un paquet bomba a Ybarra, que va ser interceptat i desactivat per l'Ertzaintza.

Durant el judici, en què 'Txeroki' va renunciar a defensar-se i qualificar el procediment d '"espectacle", el fiscal va sostenir la seva acusació en una pericial d'intel•ligència que acreditava que l'atemptat va ser comès pel comando K-Olaia', al qual suposadament pertanyia Aspiazu Rubina en el moment dels fets, a partir dels papers confiscats a Ibon Fernández de Iradi, Susper, a la localitat francesa de Tarbes el desembre de 2002.

A més, el tribunal ha valorat que les restes biològiques de l'acusat van ser trobats en un mapa, un raspall i un sostenidor trobats en l'habitatge d'Amorebieta (Biscaia) que ocupaven Asier Arzalluz i Idoia Mendizabal, ja condemnats per aquests fets. Allà també es van trobar una carpeta de color blau i una revista de mots encreuats en què va ser identificada l'escriptura de l'ex cap militar etarra.

La sentència, de la qual ha estat ponent la magistrada Carmen Paloma González, sosté que amb aquestes proves "l'únic resultat objectiu i inequívoc" que es pot acreditar és "l'estada de l'acusat" en aquest habitatge "abans de la detenció del seu últim habitant al setembre de 2002 ", però no que participés en l'enviament del paquet bomba.

A més, els magistrats de la Secció Quarta estimen que la prova pericial genètica "no pot ser valorada" perquè la seva ampliació no va ser incorporada a la causa "en el moment processal oportú", encara que afegeixen que aquestes evidències no afecten a "la conclusió ja assolida pel tribunal ".

El paquet bomba, que va ser enviat al domicili de Ybarra, contenia entre 210 i 230 grams de dinamita Titadyne amb un sistema trampa d'obertura perquè explotés quan fos manipulat. La caixa va ser enviada en nom de la Confederació Empresarial Basca (Confebask), amb totes les dades concernents a la seva seu social.