El president del Govern, Mariano Rajoy, s'ha estrenat amb una pujada d'impostos. Una acció que va negar que tingués intenció de fer, sobretot durant la campanya electoral, però també després de guanyar les eleccions. Tal i com ha pasat amb CiU a Catalunya -durant la campanya electoral rebutjava una taxa turística que ara vol aplicar-, la justificació del Govern és que la situació dels comptes públics és molt pitjor de la que esperaven trobar.

El Partit Popular s'havia compromès a modificar l'IRPF en el seu programa electoral, però el canvi previst estava destinat a "afavorir l'estalvi" i crear una "nova deducció" que redundés en aquest objectiu. En cap moment va parlar d'incrementar les quotes d'aquest ni de cap altre impost.

És més, en multitud d'ocasions, tant Rajoy com altres dirigents populars van insistir en la necessitat de no apujar els impostos.

Per exemple, el mes de setembre, a Soutomaior (Pontevedra) descartava, en cas de gua?nyar les eleccions, pujar els impostos als emprenedor. Tres mesos abans, va llançar dues advertències als alcaldes del seu partit: les despeses corrents i supèrflues es retallarien tot el possible, encara que no es tocarien les polítiques socials ni es pujarien els impostos. "Compte amb les pujades d'impostos, no és moment; és el moment d'ajudar els emprenedors, de simplificar l'administració i d'ajudar els ajuntaments que paguin als seus proveïdors", va afirmar en clau municipal el líder del PP en un acte a Sevilla.

L'abril, el líder de l'oposició es va expressar en aquests termes a propòsit de la pujada de l'IVA programada pel Govern a partir de juliol: "Si això fos un medicament tindria tantes contraindicacions i tan escassos beneficis que s'hauria de retirar del mercat".

Una vegada guanyades les eleccions, el president del Govern no es va voler pronunciar sobre una possible pujada d'impostos quan se'l va interrogat sobre aquesta qüestió, amb o sense micròfons. Ha eludit la qüestió al·legant que no podria anunciar les seves mesures fins a conèixer l'"estat real" dels comptes de l'Estat.

Però durant el debat d'investidura al Congrés dels Diputats, i en ser preguntat sobre aquest tema pel president del Grup Socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, Rajoy va assegurar que la seva intenció era "no pujar els impostos" perquè no li semblava "el més raonable".

També el cap de llista del PP per Girona a les eleccions generals, Enric Millo, es va pronunciar sobre aquesta qüestió en campanya electoral. En una conferència pronunciada el passat 27 d'octubre, assenyalava que "el PPC aposta per "reduir les despeses supèrflues de l'Estat i no per retallar els serveis socials ni les prestacions, ni tampoc per apujar impostos tal i com ha fet el Govern socialista".

Més endavant, i abans que el Govern català presentés els pressupostos per al 2012, Millo alertava CiU que "una possible pujada d'impostos podria dificultar molt el nostre suport als pressupostos".

Ahir, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Sáenz de Santamaría va admetre que el PP "no és partidari de pujar impostos", però va insistir que la situació és "extraordinària i no prevista" i ha "portat a adoptar mesures extraordinàries, no desitjades" i "obligades pel forat del desfasament en el dèficit públic".