El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, va assegurar que una de les primeres mesures que adoptarà serà impulsar un llei de mediació i jurisdicció voluntària que suposi, per exemple, que els notaris puguin resoldre matrimonis i divorcis de mutu acord.

"No té sentit que un divorci de mutu acord, que el que exigeix és una constatació d'aquest acord per després ser executat, no pugui ser formalitzat per les parts directament davant un notari", va dir el ministre en declaracions a la cadenaCOPE. También es va preguntar per què un alcalde pot autoritzar matrimonis i no pot un fedatari públic com és un notari.

Ruiz-Gallardón va posar aquests exemples dins dels assumptes que, segons la seva opinió, haurien de sortir de la via exclusivament judicial per alleugerir l'embús en la Justícia. "Assumptes que en aquest moment estan embussats davant els tribunals -va dir- els anem a resoldre, amb plena garantia per als ciutadans, davant altres funcionaris, davant altres organismes".

El ministre va insistir en l'altíssim grau de litigiosidad que existeix a Espanya -tres milions d'assumptes a l'any més que a França per a una població de 20 milions d'habitants menys- i va concloure que hi ha "un enorme camp d'actuacions" que es poden resoldre de manera diferent, fora dels tribunals.

Notaris en posició "idònia"

Després d'aquest anunci, el Consell General del Notariat va considerar que els 3.000 notaris que hi ha a Espanya es troben en "una posició idònia" per assumir determinades funcions que poden emmarcar-se en l'àmbit de la jurisdicció ordinària. Sobre el cost que aquest canvi pot suposar-li als ciutadans, el Consell del Notariat no va voler pronunciar-se a l'espera del desenvolupament legislatiu de la citada norma.

Els notaris creuen que poden assumir aquestes funcions i altres dins la jurisdicció voluntària "amb total respecte a les competències dels jutges, a altres procediments en matèria de drets reals, obligacions, successions i dret mercantil". Mitjançant un comunicat, el Col·legi de Notaris va assenyalar que desitja contribuir al projecte anunciat pel ministre de Justícia "tant per prevenir futurs conflictes que poguessin derivar en la via judicial, com per contribuir, en la mesura del possible, a descongestionar els tribunals, en benefici de la societat".

Els advocats s'hi volen sumar

Per la seva part, el president del Consell General de l'Advocacia Espanyola (CGAE), Carlos Carnicer, qui es va reunir ahir amb Ruiz-Gallardón, va traslladar al ministre l'interès dels advocats a participar en aquelles actuacions previstes en la nova llei de jurisdicció voluntària que contribueixin a reduir tràmits, temps i costos.

També el Sindicat de Secretaris Judicials va indicar que el col·lectiu pot assumir la gestió de casaments i divorcis de mutu acord "amb cost zero per a la ciutadania". "Disposem de personal capacitat i estem disposats a això", va assegurar el seu secretari general, Rafael de la Fuente.

Finalment, l'associació Jutges per a la Democràcia va advertir que prestacions que actualment constitueixen un servei públic associat a la Justícia, "no poden quedar sotmeses al dictat del mercat".