El Govern preveu un estalvi superior als 10.000 milions d'euros en matèria de sanitat i educació amb una major racionalització, eliminació de duplicitats i millora de l'eficiència en la gestió. Aquesta és la xifra d'estalvi que preveu l'Executiu després de la reunió que va mantenir al palau de la Moncloa el president del Govern, Mariano Rajoy, amb la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, els seus ministres econòmics i els titulars de Sanitat i Educació. La retallada de més de 10.000 milions en sanitat i educació tindrà caràcter anual i se suma a l'ajust de 27.300 milions que ja recullen els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2012.

El Govern va informar que, a més d'aquest estalvi a les àrees educativa i sanitària, Rajoy i els seus ministres van definir els continguts del Programa d'estabilitat 2012-2015 i del Programa Nacional de Reformes d'Espanya 2012, que es presentaran a la Comissió Europea durant el present mes.

També es va fixar un calendari de reformes estructurals per a les properes setmanes que inclourà privatitzacions i modificacions en diferents àmbits orientades a la racionalització dels costos i la millora de competitivitat i la flexibilitat de l'economia, com en el sector energètic, la unitat de mercat, el mercat de lloguer, el foment de l'activitat emprenedora o les actuacions en R+D+i.

En resposta, la vicesecretària general del PSOE, Elena Valenciano, va advertir que el sistema sanitari i l'educatiu "no suportarien un ajust de 10.000 milions". Valenciano va assenyalar que l'esmentat estalvi "posaria en qüestió la sanitat i l'educació tal com les coneixem", i que l'anunci provoca "molt desassossec i desconfiança dins i fora d'Espanya".

En un altre ordre de coses, el ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, va descartar el copagament en matèria de sanitat perquè "no és la panacea", però va advocar per obrir el debat sobre la progressivitat, en què es tinguin en compte, per exemple, els ingressos, amb la finalitat de mantenir la qualitat del sistema sanitari espanyol. Segons De Guindos, l'Executiu ha de valorar si s'han de mantenir totes les prestacions sanitàries de manera gratuïta a aquelles persones amb rendes superiors als 100.000 euros.

Aquesta reflexió del ministre d'Economia va ser rebutjada pels principals partits polítics, inclòs el PP, que la va qualificar d'opinió personal. Els populars van mostrar el seu total compromís amb la gratuïtat de la sanitat, mentre que el PSOE va qualificar de "deplorables" les "vel·leïtats i frivolitats" del Govern sobre el futur d'aquest servei i IU va avisar que es tracta del "primer pas" per universalitzar el "repagament".

Concretament, el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va assegurar que cal preservar la sanitat a Espanya, perquè és "la joia de la corona" i ha funcionat sempre "molt bé".