El jutge José Castro, que instrueix el cas Palma Arena, viatjarà a Barcelona per prendre declaració, entre avui i dissabte, a 43 testimonis relacionats amb la investigació contra Iñaki Urdangarin i el seu exsoci a l'Institut Nóos, Diego Torres. Castro i el fiscal Pedro Horrach, juntament amb els nombrosos advocats defensors, interrogaran principalment extreballadors de Nóos, molts dels quals ja van ser interrogats pel fiscal i la policia judicial a la Prefectura Superior de Policia de Catalunya a principis de febrer. L'exconsellera Marina Geli també haurà de comparèixer per aclarir un conveni signat entre la Generalitat i Nóos.

El jutge i el fiscal volen aclarir com funcionava l'entitat i si els treballadors eren conscients d'algunes de les irregularitats. A més, alguns d'ells podrien haver estat contractats fictíciament durant un dia per tenir exempcions fiscals. Alguns d'ells també podrien aclarir si van veure factures falses, o les relacions de poder entre Urdangarin i Torres, a més del paper de les seves respectives dones, la infanta Cristina i Ana María Tejeiro.

Entre els testimonis destaquen Geli i la secretària personal d'Urdangarin, Julita Cuquerella. Geli haurà de justificar el contracte de 34.000 euros que va signar l'any 2005 per assessorar en matèria de cooperació sanitària, un estudi que va elaborar el metge Ignasi de Juan Creix, també citat com a testimoni. Geli va explicar fa pocs dies que Urdangarin volia signar un nou conveni dos anys més tard per tres milions d'euros similar als signats a València i Balears, fet que la Generalitat no va acceptar.

En un altre ordre de coses, l'escrit enviat dilluns passat per l'advocat de Diego Torres, en el qual facilita diversos correus electrònics en què es fa referència al Rei i a la infanta Cristina, ha sorprès tant el jutge com els advocats. I diversos d'ells coincideixen que l'exsoci del duc de Palma ha decidit sortir a l'atac per pressionar Urdangarin, sobretot després de la seva declaració davant del jutge en la qual el va responsabilitzar de totes les irregularitats descobertes al voltant de l'institut Nóos.

"L'entrega d'aquests correus no és casual", assenyalen fonts properes al cas, que recorden que fa poc que Diego Torres ha descobert que els investigadors han localitzat un compte secret a nom seu a l'estranger, en el qual suposadament tenia dipositats els seus ?guanys econòmics.

Equip de vela

Cal destacar que un dels correus aportats al jutge Castro revela que el duc de Palma i el seu antic soci van avalar la creació d'un equip de vela d'alta competició per buscar un benefici econòmic. Els correus electrònics de Torres recullen diferents comunicacions desenvolupades entre agost i octubre del 2007 i referents al projecte Ayre, la creació d'un segon equip espanyol per a la 33 Copa Amèrica que s'havia de celebrar el 2009 a València. El projecte, que no va arribar a quallar, requeria aconseguir, amb certa urgència, patrocinadors privats o públics que aportessin uns 100 milions d'euros.