Més de cent cadàvers han estat rescatats aquest dissabte al sud de Rússia, al litoral del Mar Negre, després d'unes inundacions sense precedents causades per fortes pluges que han caigut a la regió russa de Krasnodar.

El litoral de la comarca d'Kubán que acull cada any a centenars de milers de turistes russos va esdevenir una trampa mortal per a alguns habitants dels districtes Krimski i Gelendzhik, on milers de persones ho han perdut tot en les últimes 24 hores.

Els serveis de rescat han localitzat els cadàvers de 92 persones, entre ells un nen de deu anys, al districte Krimski, va informar un portaveu del centre d'emergències interministerial organitzat per les autoritats russes.

Dues persones es van ofegar a la ciutat de Novorossiysk, el major port rus de la mar Negra, alhora que altres nou van morir en diferents localitats del districte balneari de Gelendzhik.

A la urbs de Gelendzhik, un de les ciutats balnearis més populars de Rússia al Mar Negre, cinc persones-tres homes i una dona-van morir electrocutats en precipitar un cable sobre el carrer per la qual transitaven quan plovia, mentre que un altre home va morir ofegat.

Entre els morts a la ciutat de Krimsk-zona zero de la catàstrofe humana que viu al sud del país-predominen les persones grans, segons les llistes preliminars de víctimes que manegen les autoritats.

"Gairebé tots els morts són dones", ha lamentat en declaracions a l'agència Interfax un funcionari d'Interior.

En Gelendzhik, una ciutat de 90.000 habitants situada als peus d'una muntanya en la qual gaudien fins avui de les seves vacances prop de 300.000 russos, les precipitacions van superar els registres habituals per a cinc mesos en només unes hores, segons el Govern regional.

"L'aigua baixava amb una força mortal des dels vessants de la muntanya i ho escombrava tot al seu pas", va relatar un testimoni presencial de la tragèdia a la televisió russa.

Dos cadàvers, els d'un home i una dona, van ser trobats al soterrani d'un habitatge de la localitat costanera de Divnomórskoye, també en Gelendzhik.

La tragèdia es va saldar a més amb més de 90 ferits, 40 dels quals han estat hospitalitzats, entre ells 14 menors d'edat, va assegurar la ministra de Sanitat russa, Veronika Skvortsova.

L'aigua va arrasar habitatges i terrenys d'unes 13.000 persones, va manifestar en una reunió d'emergència el governador de Krasnodar, Aleksandr Tkachiov.

El Govern regional calcula que el cost dels danys pot superar els 1.000 milions de rubles (més de 30 milions de dòlars).

Al voltant de dos mil habitatges van quedar sepultades en Gelendzhik i cinc mil a Krimski, on el nivell de l'aigua ha baixat en les últimes hores després d'haver arribat als 4 metres segons testimonis citats per les autoritats.

Els carrers de la ciutat de Krimsk es van tornar en rius i només es podia accedir a la ciutat en llanxes o helicòpters, segons el canal de televisió NTV.

Alguns habitants de l'urbs, d'una mica més de 50.000 habitants, van denunciar que la ciutat va ser abatuda per una onada de més de set metres que segons ells no va poder ser degut a les pluges.

Molts creuen que l'aigua va baixar d'un pantà artificial proper a la ciutat, un extrem que han descartat les autoritats russes.

Rius desbordats, el pendent de les muntanyes per les que va baixar l'aigua i els desguassos obstruïts són les causes més probables de l'abast de les inundacions a Krimsk, segons el ministeri d'Emergències.

Mentre, els serveis de rescat "treballen a preu fet" en Krimsk per netejar la ciutat, eliminar els danys i reallotjar els damnificats que no poden tornar a casa, segons Tkachiov.

"Krimsk està sense electricitat per evitar accidents. Hem organitzat campaments amb capacitat per a mil persones per allotjar a tots els damnificats. Ajudarem a tots el món", va dir el governador de Krasnodar.

La situació és molt més tranquil · la al veí districte de Gelendzhik, on gairebé tots els seus habitants han passat diverses hores sense electricitat, desconnectada per seguretat després de les electrocucions que van patir cinc persones.