El portaveu del Grup Popular al Senat, José Manuel Barreiro, va assegurar, després dels acords del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) celebrat dimarts, que "Espanya és una" i va reclamar al PSOE "que faci un exercici de responsabilitat, de compromís amb el país", perquè és el moment de "complir amb la llei" i perquè ha arribat el moment que "totes les comunitats autònomes s'estrenyin el cinturó com estem demanant a tots els espanyols". Aquesta petició es va produir després de la reunió de dimarts a la tarda del Consell de Política Fiscal i Financera, en la qual es van aprovar els objectius de dèficit marcats per a les autonomies per l'Executiu central, i que seran de l'1,5 per cent aquest exercici i del 0,7 per cent per al 2013.

Per part seva, el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va instar el president del Govern, Mariano Rajoy, a reunir novament les comunitats autònomes i abandonar la via de l'"ordeno i mano" perquè, va dir, els límits al deute imposats dimarts suposen "tancar hospitals i escoles".

Rubalcaba es va pronunciar així després de reunir-se amb responsables sindicals de la funció pública en una roda de premsa en la qual va assegurar que el seu partit avalarà "totes" les decisions que prenguin les comunitats autònomes governades pels socialistes en relació amb els acords adoptats en el Consell de Política Fiscal i Financera.

En aquest sentit, el president de la Junta d'Andalusia, José Antonio Griñán, considera "impossible" elaborar els pressupostos de la comunitat per a 2013 amb el nou límit d'endeutament establert per l'Executiu central, "excepte si es tanquessin hospitals i escoles públiques i s'opta per la privatització", quelcom rebutjat per Griñán.

El president andalús pensa que el nivell d'endeutament "és el que tenim", fet pel qual va advertir que si se'ls imposa un altre objectiu "que ens obliga a retallar" considera que "no es poden fer els pressupostos". Per això, considera "importantíssim" que "s'atengui al que demanem per a la fabricació del pressupost, ja que l'assumpte no és intranscendent i no es pot establir un objectiu de menor marge d'endeutament a les que ja tenen un endeutament més baix".

Paral·lelament, la consellera asturiana d'Hisenda i Sector Públic, la socialista Dolores Carcedo, considera que després dels límits de deute i dèficit impulsats pel Govern central, existeix un "model ideològic" que l'Executiu del Principat no comparteix i que "ataca" l'educació, la sanitat i els serveis socials.

Finalment, el president de les Canàries, Paulino Rivero, va afirmar que el Govern central "estrangula, asfíxia i maltracta" les illes i va anunciar la formació d'un grup de treball amb altres comunitats, com València o Andalusia, per exigir-li a l'Estat la millora del finançament autonòmic.