La zona euro espera concedir-se una treva durant el mes d'agost i deixar per a principis de setembre la possible solució als problemes de finançament que pateix Espanya, segons van explicar fonts comunitàries i tal com es desprèn del missatge del Banc Central Europeu (BCE) aquesta setmana. "No hi haurà un Eurogrup a l'agost", va insistir una font europea. Això suposaria, per tant, que no hi hauria una activació del fons de rescat (FEEF) durant aquest mes, atès que aquesta requereix un acord dels ministres de Finances del bloc.

Entre els motius, va assenyalar la font, hi ha el fet que un nou programa d'ajuda per a Espanya -com podria ser la compra de deute sobirà per part del FEEF- necessitaria en alguns Estats membres passar pels parlaments, en la seva majoria en recés estival.

Les paraules del president del Govern, Mariano Rajoy, van en la mateixa línia, ja que va assegurar que si es decideix recórrer al fons de rescat només es farà una vegada es coneguin els detalls de les noves mesures de política monetària que prepara el BCE.

Dijous, el president de l'autoritat monetària, Mario Draghi, va assegurar que aquestes accions es dissenyaran en "les properes setmanes" i va condicionar clarament la possibilitat de reprendre la compra de deute en els mercats secundaris que el país en qüestió sol·liciti la intervenció del FEEF. Tot apunta, per tant, als primers dies de setembre com data clau. Els països de l'euro preparen ja la celebració d'un Eurogrup en la primera setmana del mes, en la qual també es produirà la pròxima reunió del consell de govern del BCE.

Per part seva, la secretària de Política Econòmica i Ocupació del PSOE, Inmaculada Rodríguez-Piñero, considera necessari "posar en valor" un fet que ha estat "poc reivindicat" pel seu partit i "poc reconegut per la majoria dels ciutadans", i és que amb el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero Espanya no va ser intervinguda, alguna cosa que espera que l'Executiu de Rajoy "pugui mantenir".

Paral·lelament, el portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, va comparar l'actitud del president del Govern, Mariano Rajoy, en relació amb un possible rescat d'Espanya i la seva apel·lació a la Generalitat perquè recapti més, amb la mantinguda per l'emperador romà Neró cremant a Roma. "Roma es crema -va afirmar Bosch- i l'emperador no sap ni tocar l'arpa, l'imperi s'enfonsa i la província s'empobreix, i l'única resposta que rebem és dir als recaptadors que encara siguin més durs amb el poble".

Crítiques d'Euskadi

Finalment, el conseller d'Economia del Govern basc, Carlos Aguirre, va rebutjar l'"equivocada" política econòmica que, segons el seu parer, està portant a terme el Govern del PP i va considerar que no serà fins després de l'estiu quan es conegui si finalment hi haurà rescat a Espanya.