Fiscalia de l'Audiència Nacional treballa, juntament amb el ministeri de l'Interior, per estudiar la viabilitat del pla que estudia posar en marxa el departament que dirigeix Jorge Fernández, per facilitar la tornada dels etarres fugits a l'estranger, segons han confirmat fonts ministerials. Aquestes mateixes fonts van assenyalar que Interior estudia posar en marxa un pla amb el que facilitaria la tornada dels etarres fugits sempre que es comprometin a desvincular-se d'aquesta organització criminal.

Tot i això, adverteixen que el pla no es troba encara finalitzat sinó en fase d'estudi, i també es preveu incloure als membres d'ETA fugats amb causes pendents amb la Justícia. En aquests casos, serien jutjats pels seus delictes i segons una informació, que avançava el diari El País, ingressarien en una presó del País Basc en la que es pot acollir a beneficis penitenciaris recollits al Codi Penal.

Actualment són varis els presos d'ETA que han comunicat la seva ruptura amb la banda i que, des de fa anys, poden sortir diàriament de presó per treballar o formar-se en el marc d'una estratègia posada en marxa pel Govern anterior per dividir el Col·lectiu de Presos d'ETA que es va denominar, sota el nom de la Via Nanclares, referint-se a la presó alabesa en què es va agrupar la majoria de presos dissidents.

Alguns són dels històrics dins de l'organització com José Luis Álvarez Santacristina (Txelis), qui gaudeix de concessió en l'article 100.2 en el Reglament Penitenciari.

Després d'experimentar un descens en el nombre de desercions a l'espera de cessar definitivament d'ETA, des del ministeri d'Interior es va anunciar l'abril passat la posada en marxa del pla de reinserció de presos, a les presons, en la primera fase del qual l'intern no estaria obligat a demanar perdó.

Ara estudia aquest nou pla per als etarres fugats que també inclou a aquells fugits que no tinguessin causes pendents a la Justícia. I en aquests casos també s'haurien de manifestar la seva ruptura amb la banda tenint en compte que, segons recorden les fonts consultades, ETA encara no s'ha dissolt.

Segons les dades amb les quals compten les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, dins la banda terrorista es comptaria amb penes de mig centenar d'etarres en la clandestinitat a França. A més, sospiten de l'existència d'una colònia de diverses desenes de terroristes repartits per Sud-amèrica.

Alhora, les forces i cossos de seguretat de l'Estat han detectat, els últims mesos, moviments de l'entorn terrorista en diverses ambaixades interessant-se per les causes pendents d'alguns dels militants de l'organització armada.