Barack Obama va assegurar als nord-americans que el millor "encara ha d'arribar", després d'aconseguir un segon mandat de quatre anys, en el qual té per davant importants reptes per a la recuperació econòmica del país. "Creiem en una Amèrica generosa, compassiva i tolerant", va assenyalar Obama, una mica afònic, des del centre de convencions McCormick Place a Chicago, on va ser rebut al crit de "quatre anys més, quatre anys més".

"Creiem en una nació d'immigrants", va afegir, davant una audiència enardida, que el va esperar durant hores onejant banderins amb els colors blau i vermell de l'ensenya del país i seguint la música.

En aconseguir la victòria després d'un dur duel amb el seu rival republicà, Mitt Romney, qui no va aconseguir imposar-se malgrat la debilitat econòmica al país, el president va insistir que els nord-americans no estan "tan dividits com suggereixen els polítics". "El que fa que Amèrica sigui excepcional és el convenciment que el nostre destí és compartit".

Obama va pronunciar un discurs conciliador durant el qual va llançar un missatge d'unitat a un país dividit i va expressar la seva determinació de treballar amb l'oposició durant els propers quatre anys. "Som i seguirem sent els Estats Units d'Amèrica", va afirmar el llogater de la Casa Blanca, posant èmfasi en la paraula "units", en un missatge que va estar tenyit de frases patriòtiques com la de "som el millor país de la Terra".

Va insistir també, durant un dels moments més emotius de la vetllada, que el que va ajudar els EUA a tirar endavant en els moments més negres de la seva història va ser la fe en "una família nord-americana que triomfa o fracassa junta com una nació i com un poble".

El seu va ser, a més, un missatge d'agraïment: als votants que li van donar suport, "al millor equip de campanya i els voluntaris de la història política" i a la seva dona Michelle, a qui va dir "estimar més que mai". També va tenir paraules afectuoses per a les seves filles Sasha i Malia: "Esteu creixent per convertir-vos en dues fortes, intel·ligents i guapes dones, com la vostra mare", va comentar sobre elles.

Va defensar a més l'entrega genuïna i generosa de molts en la política, encara que campanyes com la que ha acabat puguin semblar a vegades una cosa menor i fins i tot ridícula. "Les eleccions importen. No són una cosa nímia, sinó quelcom gran", va afirmar, per recordar a continuació que la democràcia que els nord-americans donen per feta no existeix en molts països on lluiten per poder parlar lliurement d'assumptes importants.

El president es va dirigir a les desenes de milers d'eufòrics seguidors des d'un escenari circular decorat en blau i vermell, amb dues pantalles gegants en els laterals i vistes a un enorme podi amb les principals cadenes de televisió del país.

Obama haurà de fer front ara a una llarga llista de tasques pendents, com la reforma del sistema migratori al país o la reducció del desorbitat dèficit. "Tenim molta feina per fer", va reconèixer.

El líder demòcrata va afirmar que està desitjant poder seure amb Romney per dialogar sobre com treballar junts per "moure el país cap a davant", després de felicitar-lo a ell i als seus voluntaris per la seva campanya. "Mai he estat més esperançat sobre el nostre futur, sobre els Estats Units. Us demano que mantingueu aquesta esperança", va assegurar per tancar el discurs.