La Fiscalia ha presentat un incident de nul·litat de l'acte en el qual l'Audiència Nacional va declarar il·legal la pròrroga de la detenció aplicada pel jutge Fernando Andreu a un dels arrestats en l'operació Emperador, pel qual pot ser excarcerada la cúpula de la màfia xinesa liderada per Gao Ping. En un escrit tramès a la secció tercera de la sala penal, els fiscals José Grinda i Juan José Rosa demanen que aquest incident, que presenten per "falta de motivació tant respecte de la causa de nul·litat, de la relació de causalitat com del precepte legal aplicat" per ordenar l'excarceració del membre de la xarxa Kay Yang, sigui resolt pel ple, format per 19 magistrats.

Segons els fiscals, la sala no esmenta "ni causa concreta, ni article ni precepte" en els quals basar la "nul·litat absoluta i insolucionable" de la resolució per la qual Andreu va ordenar, el passat 20 d'octubre, l'ingrés a la presó incondicional de l'arrestat. Precisen així que els magistrats no han explicat per què l'excés del termini de la detenció, criteri que no comparteixen, suposa una causa de nul·litat de l'esmentat acte.

"La possible vulneració d'un dret fonamental no suposa, per ella sola, la nul·litat de totes les resolucions judicials que s'hagin dictat després d'aquesta vulneració. Es requereix expressar i motivar la relació de causalitat entre vulneració i nul·litat", argumenta el Ministeri Públic.

A més, segons l'escrit, l'ordre de presó que va dictar Andreu no es va basar en cap diligència practicada amb posterioritat a les 6 del matí del 19 d'octubre, moment en el qual expirava el termini de 72 hores de posada a disposició judicial, i es va acordar després d'interrogar el detingut.

Considera així que el que va haver de ser declarat nul, "i no es declara", és l'acte del 18 d'octubre, pel qual Andreu ordenava la posada a disposició judicial transcorreguda la detenció policial i que la sala va considerar que no s'ajustava a la doctrina del Tribunal Constitucional. "La conseqüència de l'esmentada omissió de la Sala és que si l'acte de 18 d'octubre de 2012 no és nul, és impossible que l'acte de 20 d'octubre ho sigui", en tant el primer "habilitava" el segon.

"L'ordre de detenció és absolutament vàlida i en ella no concorre cap causa de nul·litat", conclouen, abans de destacar que, per això, procedeix anul·lar l'acte de la sala "a falta de motivació tant respecte de la causa de nul·litat, de la relació de causalitat com del precepte legal aplicat".

Paral·lelament, l'Audiència Nacional ha ordenat excarcerar Wei Ling, considerat un dels lloctinents del cap de la xarxa de màfia xinesa desarticulada en l'operació Emperador, Gao Ping, així com dos detinguts més en aquesta causa. La secció tercera de la sala penal va dictar tres actes excarcerant Wei Lin, Yongping Xia i Lingzhi Hu Zhou.