Vuit dels 55 acusats que s'enfronten des d'ahir a una petició fiscal de 697 anys de presó en el major judici de narcotràfic de la història de les Balears, derivat de l'Operació Kabul, no es van presentar a la vista, que es va iniciar després del desmai d'una de les encausades i un intercanvi d'acusacions. El judici va començar amb gairebé dues hores de retard enmig d'estrictes mesures de seguretat i amb la declaració en rebel·lia de cinc dels imputats, mentre que els altres tres acusats van justificar la seva absència.

Entre els incidents més rellevants anteriors a l'inici de la sessió, que es va dedicar principalment a qüestions prèvies, va destacar la indisposició d'una de les acusades, que no va suportar la tensió i es va desmaiar. Els policies van haver d'assistir-la i treure-la de la sala per uns minuts fins que es va trobar millor.

Entre els asseguts a la banqueta dels acusats hi havia Francisca Cortés Picazo, coneguda com a la Paca, matriarca d'un dels principals clans del poblat de Son Banya de Palma. Vestida de rosa, es va amagar davant les càmeres igual que el seu germà Juan, el Moreno, i els seus fills Francisco Fernández Cortés, L'Ico, i Manuela Fernández Cortés, la Guapi.

La sessió es va dedicar a les qüestions prèvies i va començar amb la defensa d'Antonio i Simón Montero, aquest darrer imputat com el líder de l'organització que subministrava la droga a diversos clans, entre ells al de la Paca. La defensa va destacar que Simón Montero ja ha estat jutjat i absolt per l'Audiència de Barcelona. La Fiscalia demana també multes que sumen 29 milions d'euros.