El president del Govern, Mariano Rajoy, va avalar les explicacions de la direcció del seu partit, el PP, negant el pagament de sobresous en diners B, però va advertir que no li "tremolarà la mà" i actuarà si descobreix que s'han comès irregularitats. Tres dies després de conèixer-se que l'extresorer del partit imputat en el cas Gürtel, Luis Bárcenas, va acumular fins a 22 milions d'euros en comptes a Suïssa, i un dia després de publicar-se que els dirigents del PP van rebre sobresous en negre -extrem negat per la direcció-, finalment Rajoy va parlar d'aquesta "lamentable polèmica" que ha sacsejat el seu partit aquests dies.

El president del Govern va demanar als populars que estiguin "tranquils" perquè la Justícia està actuant i compta amb el suport del seu partit, a més de destacar que el PP"sempre ha reaccionat amb transparència i rigor quan ha estat en qüestió" i sempre ha actuat "en conseqüència" davant "comportaments irregulars".

Encara que en el seu discurs no va negar de manera explícita l'existència de sobres de diners B per a dirigents populars, Rajoy va donar per bones les explicacions que divendres va donar la direcció del partit negant amb rotunditat que els dirigents populars hagin cobrat, en aquesta etapa o en moments anteriors, sobresous en diners B.

I va avalar els desmentiments que van fer tant la secretària general actual, María Dolores de Cospedal, com els seus dos immediats predecessors, Javier Arenas i Ángel Acebes, encara que no va anar més enrere -l'anterior a ells va ser Francisco Álvarez Cascos, que ja no és membre del PP.

Així, va destacar la trajectòria d'"honradesa i dedicació" d'aquests tres dirigents que han portat les regnes del partit des de 2004 i que divendres, va recordar, van dir "clarament" que els comptes del PP "s'han ajustat a la legalitat i no s'ha produït cap irregularitat".

Pel que fa al que va ser tresorer dels populars i ara està imputat en el cas Gürtel, Luis Bárcenas, Rajoy va recordar, sense esmentar-lo, que ja no està en el partit i va assenyalar que en aquell moment el PP "va actuar" i "es van adoptar responsabilitats polítiques".

Per part seva, Cospedal va anunciar a Lugo que el PP "tornarà a revisar tota la gestió" del seu partit i demostrarà que té les "mans netes". Cospedal va assenyalar que el seu partit ja va fer aquesta revisió, però la tornarà a fer "perquè no quedi cap dubte del que no hi ha d'haver cap dubte: que nosaltres tenim els comptes com els hem de tenir, regularment i legal".

Així mateix, el vicesecretari general d'Organització del PP, Carlos Floriano, va afirmar que el seu partit no admetrà "cap lliçó d'honradesa" del PSOE, que -va recordar- és "l'únic partit que ha estat condemnat a Espanya per finançament il·legal".

Actuació "insuportable"

Per part seva, la vicesecretària general del PSOE, Elena Valenciano, va assegurar que al seu partit li resulta "completament insuportable" que el PP, "el partit que ho ha retallat tot, que es proclama adalil de l'austeritat, hagi pogut disposar de diners d'origen il·legal". "Que el mateix partit que ens ha apujat a tots els impostos, sense diferències -va afegir- pugui haver estat el partit que blanqueja els diners que, presumptament, Bárcenas tenia a Suïssa és també insuportable".

Finalment, el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Alfred Bosch, va demanar als dirigents del PP que "no s'espolsin les puces del damunt" i donin explicacions sobre el cas Bárcenas. Bosch va explicar que de moment no demanaran dimissions, però va assegurar que se sumaran a la petició del PSOE de reclamar la dimissió del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, si finalment es demostra que Bárcenas va usar l'amnistia fiscal per blanquejar diners.