El PSOE impulsarà un paquet de mesures per aclarir si hi va haver sobresous o pagaments en negre al PP i si el seu extresorer, Luis Bárcenas, es va beneficiar de l'amnistia fiscal, entre elles una denúncia davant el jutge del cas Gürtel i una petició per crear una comissió d'investigació parlamentària.

Així ho va anunciar ahir a Toledo el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, que va assenyalar que, davant la falta d'explicacions del PP i del cap del Govern, Mariano Rajoy, els socialistes han decidit emprendre una triple acció judicial i parlamentària perquè "se sàpiga la veritat".

Poc després, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va respondre als socialistes, també a Toledo, tot apuntant que hi ha persones que van ser "dignataris i dirigents" de Castella-la Manxa que ara tenen "patrimonis immensos" i "ningú ha donat mai cap explicació". Cospedal també va criticar els que "diuen coses que no poden demostrar quan alguns en els seus propis partits han viscut el fet de ser condemnats".

Denúncia davant l'Audiència

En concret, el PSOE, a través dels socialistes valencians que estan personats en la causa, presentarà una denúncia davant del jutge de l'Audiència Nacional, Pablo Ruz, perquè investigui les informacions sobre "comissions il·legals manejades il·legalment" per Bárcenas i possibles "comptes B" al PP.

Així mateix, demanarà al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) un jutge de reforç perquè el sumari "arribi fins al final" amb celeritat, mentre al Congrés reclamaran la creació d'una comissió d'investigació parlamentària perquè estudiï "a fons" l'amnistia fiscal, aclareixi si Bárcenas l'ha utilitzat, i "quants Bárcenas més ho han fet".

D'altra banda, el PSOE exigirà al Govern que lliuri als inspectors d'Hisenda tots els expedients de l'amnistia fiscal i presentarà una proposició de llei per evitar l'"opacitat" d'aquest procediment, que Rubalcaba va qualificar d'"inexplicable i inexplicat".

"No hi ha qui es cregui que no sabien res de les activitats de Bárcenas, quan tothom sap que entrava al PP com a cal sogre", va recalcar el líder del PSOE, després de demanar a Rajoy que expliqui a què es referia Cospedal en afirmar que "cada pal ha d'aguantar la seva vela".

Segons la seva opinió, en aquest cas "tots els pals i totes les veles són del mateix vaixell, d'un vaixell, el PP, el capità del qual és el senyor Rajoy", va afirmar el secretari general del PSOE.

Segons Pérez Rubalcaba, mentre Rajoy no ha dit "absolutament res", Cospedal el que ha fet amb les seves declaracions és "alimentar la sospita" que "hi havia una caixa B, procedent de comissions il·legals" que Bárcenas "hauria manipulat al seu gust" i que hauria pogut utilitzar per pagar sobresous "també en B" als seus dirigents.

El líder del PSOE va recordar que en la Diputació Permanent del Congrés, demà do,arts, demanaran les compareixences de Rajoy i del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, perquè donin explicacions. En aquest sentit, va afegir que si es demostra que Bárcenas va regularitzar part dels diners que tenia a Suïssa a través de l'amnistia fiscal, Montoro "no pot seguir ni un segon més al capdavant del Ministeri".

Igualment, el líder dels socialistes va destacar la indignació de la societat, ja que, segons va afirmar, amb els 22 milions del compte de Bárcenas a Suïssa es podria resoldre "quinze vegades" el problema del tancament de les urgències rurals en 21 municipis de Castella-la Manxa, que afecta a 120.000 persones. Cospedal, fent referència a aquesta comparació del líder socialista, va acusar Rubalcaba d'haver caigut en "la mesquinesa absoluta".