El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va assegurar que Luis Bárcenas "no està a la llista" de beneficiaris de l'amnistia fiscal, va apel·lar al secret tributari per no donar més detalls de l'extresorer del PP i va afegir que aquesta regularització especial "no esborra ni neteja delictes". Enmig d'una gran expectació per ser el primer membre del Govern a parlar al Congrés sobre el cas Bárcenas, Montoro va comparèixer a la Comissió d'Hisenda de la Cambra, on va explicar que l'amnistia fiscal "no encobreix el delicte comès" i tampoc és opaca, perquè els qui s'han acollit estan registrats i identificats a la base de dades d'Hisenda.

Això sí, el nom de l'extresorer del PP -que va arribar a acumular en un compte a Suïssa 22 milions d'euros- "no està a la llista" de l'amnistia, segons va reiterar el ministre, qui a més va posar èmfasi que Bárcenas no és membre del seu partit, el PP, des de 2009 -quan va dimitir per la seva imputació en el cas Gürtel-.

Després d'insistir que "cap persona física o jurídica pot afavorir-se" de l'amnistia si està immersa en un procés administratiu o judicial, va assenyalar que aquesta mesura és "plenament compatible" amb la llei de prevenció de blanqueig de capitals perquè no permet regularitzar fons procedents d'activitats il·lícites.

Montoro no va citar Bárcenas fins al final de la seva compareixença, i només després d'escoltar la petició en bloc de tots els diputats de l'oposició perquè fos més clar en les seves explicacions sobre l'extresorer i algunes peticions de dimissió com la llançada pel diputat socialista Pedro Saura.

Després de qualificar de "roí" i "impertinent" Saura per preguntar-li si ha cobrat sobres en B al PP, el ministre d'Hisenda va retreure al PSOE l'absència en aquesta comissió del seu líder, Alfredo Pérez Rubalcaba, que ha demanat insistentment la seva dimissió.

Abans, Saura havia acusat Montoro de saber que l'amnistia fiscal que ell mateix "va dissenyar" beneficiaria "presumptes defraudadors i presumptes delinqüents" i permetria que s'acollissin a ella "centenars de Bárcenas".

Saura va assenyalar que sense la comissió rogatòria a Suïssa que ha permès saber la fortuna que va tenir Luis Bárcenas en comptes bancaris en aquest país, l'extresorer del PP i "company" de Montoro "es podria perfectament haver acollit" a aquesta regularització especial.

La resta dels portaveus de l'oposició van coincidir a demanar al ministre més "claredat" sobre les dades fiscals de Bárcenas i també li van reclamar que fes pública la llista de beneficiats per l'amnistia. Josep Sánchez Llibre, de CiU, va retreure al ministre que presumís dels resultats d'aquesta regularització perquè, li va recordar, van suposar recaptar la meitat d'allò inicialment previst.

José Luis Centella d'IU, Laia Ortiz d'ICV i Álvaro Anchuelo d'UPyD van coincidir a retreure a Montoro que no contestés les seves preguntes i marxés del Congrés sense aclarir realment en quina mesura aquesta amnistia ha afavorit l'extresorer dels populars. Pedro Azpiazu, del PNB, també va instar el ministre a iniciar "una guerra contra els xoriços" perquè la crisi ha permès destapar que "hi ha massa lladres i aprofitats" al voltant de la política i les finances.

Peticions de declaració

Per part seva, el PSOE va demanar al jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz, instructor del cas Gürtel, que citi a declarar l'extresorer del PP i el seu antecessor en el càrrec, Álvaro Lapuerta, i que reclami al Partit Popular tota la documentació sobre aquest assumpte que tingui a la seva seu central. En un escrit, que aporta les còpies de les informacions de premsa que acusaven Bárcenas de pagar sobresous a dirigents del PP durant diversos anys, assenyala que de les esmentades notícies "es desprèn que l'extresorer del PP disposava de diners B per satisfer" aquests pagaments en negre.

Així mateix, el document presentat a través dels socialistes valencians, que estan personats en la causa, destaca que el PP no té una activitat comercial o lucrativa que justifiqui la disposició d'aquests fons en B "a menys que provinguin de comissions rebudes d'adjudicacions".