El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy posant amb l'empresari xilè Gastón Cruzat, pare d'una assessora del president de Xile, Sebastián Piñera, a la casa de la Moneda, a Santiago (Xile). La semblança física entre Rajoy i Cruzat va servir perquè tots dos posessin per aquesta foto, i així deixar constància de la seva semblança durant la cimera Celac-UE que se celebra aquests dies a la capital del país llatinoamericà.

La cancellera alemanya, Angela Merkel va replicar el president espanyol, Mariano Rajoy afirmant que Alemanya ja contribueix a mantenir "un euro robust". La líder de l'executiu germànic va contestar així a les demandes del president espanyol de fer polítiques expansives per revifar l'economia europea.

En una compareixença de premsa al Palau de la Moneda de Xile i alcostat del mandatari d'aquest país, Sebastián Piñera, Merkel va declarar que "Alemanya intentem contribuir de la manera com ho va dir el meu homòleg espanyol en el sentit d'incrementar el consum intern i rebaixar la càrrega impositiva a la població perquè consumeixi més i d'aquesta manera elevar també les importacions d'Alemanya". D'aquesta manera es podrà reduir el superàvit comercial alemany, va afegir. Però, segons el parer de la cancellera alemanya, "una política econòmica expansiva també vol dir" que els països europeus han d'oferir productes competitius a la resta del món, com segons la seva opinió poden fer Espanya i Portugal a Llatinoamèrica. El president del Govern espanyol va defensar divendres en una roda de premsa amb Piñera exigir als països de la UE que estan en condicions de posar en marxa polítiques expansives, com Alemanya, que les apliquin perquè cal que creixi l'Europa comunitària. En resposta als periodistes, Rajoy va afegir: "Però jo crec que aquells països que poden fer-ho (en al·lusió a Alemanya), haurien de fer perquè, entre altres coses, la Unió Europea necessita créixer". En aquesta línia, va reiterar "que hi ha determinats països que poden fer una coses i cal exigir que les facin, i hi ha països que han de fer altres coses diferents".