Almenys 232 persones van morir la passada matinada de dissabte a diumenge en un incendi a la discoteca Kiss de Santa Maria, a l'estat de Rio Grande do Sul, al sud del Brasil. Es tracta de l'incendi més tràgic dels últims 50 anys al país.

El foc, que també va provocar 131 ferits, va començar cap a dos quarts de tres de la matinada, hora local, quan el vocalista de la banda de música que es presentava davant del públic va realitzar un espectacle pirotècnic. Les espurnes dels focs, conegudes amb el nom de "Pluja de plata", van impactar contra el material d'aïllament acústic del sostre, fet que va provocar que es propaguessin ràpidament les flames i s'estengués una densa fumera dins el recinte.

El Batalló d'Operacions Especials de la Policia Militaritzada de l'Estat de Rio Grande do Sul va explicar que les víctimes eren 120 homes i 112 dones. Molts dels morts són estudiants de diferents facultats de la Universitat Federal de Santa Maria, joves que celebraven una festa a la discoteca.

Segons va apuntar un oficial policial, la dificultat en l'evacuació va causar nombroses morts per asfíxia. "La majoria va acabar morint per la inhalació dels gasos tòxics, i molt pocs per cremades. El que va provocar la tragèdia va ser l'ús d'un artefacte no autoritzat, el pànic, la inhalació de fum tòxic i la porta tancada", va sentenciar.

Alguns mitjans de comunicació van indicar també que en el moment de la tragèdia hi havia 2.000 persones a l'interior de la discoteca. Si es confirma aquesta xifra -altres mitjans estimaven que eren 500-, suposaria el doble de la capacitat permesa.

Commoció a Santa Maria

Santa Maria, una dinàmica ciutat de 261.000 habitants al cor de l'estat brasiler de Rio Grande do Sul, va viure ahir una jornada tràgica. "Sentim molt que, enmig d'un moment de festa, la tranquil·litat del país, de germans i amics, sigui interrompuda per la notícia d'una fatalitat d'aquesta dimensió", va manifestar en un comunicat el director de la Universitat Federal de Santa Maria (UFSM), Felipe Martins Müller.

Santa Maria, una ciutat que viu del comerç i els serveis, alberga vuit universitats, de les quals la més important és la UFSM, que té 1.804 professors i 27.299 estudiants, que representen més del 10% del total de la seva població.

Per la seva banda, l'alcalde de la ciutat, Cezar Schirmer, va decretar dol oficial de trenta dies per la tragèdia ocorreguda al centre del municipi.

"Encara estem en estat de xoc, treballant molt per ajudar les víctimes. M'agradaria que aquest dia no hagués clarejat", va dir al diari Zero Hora la directora de l'Hospital Universitari de Santa Maria, Elaine Resener.

Visita de Rousseff

La presidenta de Brasil, Dilma Rousseff, va visitar a la tarda la ciutat de Santa Maria. La mandatària va arribar al país sud-americà procedent de Santiago, on participava a la cimera Celac-Unió Europea, després de cancel·lar els compromisos oficials que encara tenia a Xile.

Rousseff va visitar l'Hospital de la Caridade de Santa Maria, un dels que més ferits va rebre, per conversar amb les víctimes i els seus familiars, i posteriorment va recórrer el Centre Esportiu Municipal, on es van dipositar els cadàvers retirats de la discoteca.

Igual que a Santiago de Xile, on no va poder contenir les llàgrimes en comentar la tragèdia, Rousseff també es va mostrar commoguda en visitar la ciutat i parlar amb ?alguns pares que van perdre els fills en l'incendi. "Qui em necessita en aquest moment és el poble ?brasiler. He demanat a tots els ministres que ajudin en tot el que puguin i es traslladin al lloc fets, i jo també hi seré", va assegurar la presidenta, que va viatjar acompanyada pels seus ministres de Salut i ?Desenvolupament, Indústria i Comerç.