Un 37% dels catalans està a favor d'un Estat en el qual es reconegui a les comunitats la possibilitat de convertir-se en estats independents i un 27,7% vol més autonomia, mentre que els partidaris de menys o cap autonomia sumen un 13,9%, segons una enquesta del CIS. En una nova pregunta introduïda a l'estudi sobre l'"organització de l'Estat", la resposta majoritària dels catalans s'identifica amb "un estat independent", amb un 33,7%, seguida d'"una comunitat autònoma d'Espanya" amb un 29,4%, i d'"un estat en una Espanya federal", amb un 21,4%, mentre que només un 12,1% és favorable a "una regió d'Espanya".

L'últim baròmetre autonòmic del CIS es va realitzar entre els mesos de setembre i octubre de 2012, just quan es va celebrar la multitudinària manifestació independentista de la Diada de Catalunya, i ahir va ser difós al costat del baròmetre general. Segons les dades que aporta, els catalans partidaris d'un Estat en què es reconegui la independència de les autonomies han pujat del 6,5% de l'estudi fet al gener-març de 2010 al 37,4% de l'actual sondeig.

Els catalans partidaris de comunitats amb més autonomia també s'incrementen del 16,6% de l'anterior estudi al 27,1%, mentre que disminueixen de forma important els percentatges dels que ja els sembla bé el nivell actual d'autonomia (del 42,3% al 16,7%) i els favorables a menys (de l'11,2% al 2,9%) o a cap autonomia (del 14,1% a l'11%).

Aquesta mateixa tendència es reflecteix en els percentatges a una pregunta específica sobre Catalunya, ja que els favorables a una autonomia més àmplia són ara el 66,6% (davant del 31,6% de l'estudi anterior), mentre que els favorables a una mateixa autonomia baixen del, 41,6% al 19,1%, i també disminueixen els que responen "menor", que passen del 16,6% al 8,1%.

Sobre la situació política d'Espanya, l'estudi del CIS indica que els catalans la veuen "molt dolenta" (45,9%) o "dolenta" (45,7%), mentre que la situació econòmica la veuen també "molt dolenta" (54,1%) o "dolenta" (40,8%).

Pel que fa als ciutadans del conjunt de l'Estat, el percentatge dels que volen que les comunitats autònomes tinguin més autonomia ha augmentat en el mes d'abril fins al 12 per cent, gairebé un punt més que el març. També s'incrementa en set dècimes -fins a un 9,1 per cent- el percentatge de ciutadans que desitjaria que l'Estat reconegués a les comunitats la possibilitat de convertir-se en Estats independents. A més, un 31 per cent de la població opta perquè el model territorial romangui com ara, fet que suposa un descens d'1,4 punts. L'enquesta del CIS revela un descens de sis dècimes entre els que desitgen un Estat amb un únic Govern central sense autonomies, opinió compartida pel 23,6 per cent.

Per altra banda, l'últim baròmetre augmenta fins a 5,8 punts la distància entre el PP i el PSOE fins i tot amb els pitjors resultats per al Partit Popular de tota la sèrie històrica i una baixada de 10,6 punts respecte les eleccions del 20-N, mentre que els socialistes retrocedeixen dos punts respecte el gener.

Líders pèssimament valorats

El president del Govern, Mariano Rajoy, i el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, segueixen baixant en la valoració dels espanyols. Rajoy baixa del 2,81 al 2, 44 i Rubalcaba del 3,4 al 3. Paral·lelament, tots els ministres empitjoren la seva qualificació i Soraya Sáenz de Santamaría es converteix en la més ben valorada amb una puntuació de 3,06 sobre 10.

Finalment, la Policia i la Guàrdia Civil són les institucions més valorades pels espanyols amb 5,71 punts i 5,65 punts, molt per sobre de la Monarquia (3,68).