La presidenta del PP de Madrid, Esperanza Aguirre, va apostar ahir per "reconèixer" qualsevol irregularitat que s'hagi produït als comptes del partit i "netejar el que pot estar brut" en comptes de "mirar cap a una altra banda" com, segons va apuntar, fan altres partits. Ho va fer davant la junta directiva del PP de Madrid després que s'hagin publicat els originals de la suposada comptabilitat B de Bárcenas, uns números que apunten que Mariano Rajoy hauria cobrat sobresous quan era ministre d'Aznar. Aguirre va advertir que cal "afrontar la crisi política" perquè "els ciutadans ens posen al mateix sac que als comunistes dels ERO".

Aguirre, que ja va dir fa una setmana a les portes de la seu del carrer Génova que sentia "vergonya" dels casos de corrupció al seu partit, ha apuntat aquest dimarts que la seva formació no pot "mirar cap a una altra banda" mentre es multipliquen les acusacions de finançament irregular. Ho va fer després de criticar la manca de "resposta clara" davant les conductes irregulars.

Per aquest motiu va apostar per "no esperar a la Llei de transparència". "Ara és l'oportunitat de depurar responsabilitats, demanar excuses si és que se n'han de demanar, i avançar-se a la justícia" perquè "si esperem que aquesta crisi de confiança dels ciutadans amb els polítics la resolguin els tribunals anem donats", perquè trigaran "molts anys".

I és que segons Aguirre aquest és un dels motius precisament que expliquen la caiguda de la intenció de vot que registren els populars a les enquestes. Cal, va afirmar, fer "neteja" i, si hi ha hagut irregularitats, "reconèixer-les", va sentenciar, perquè "el que no pot ser és que els militants sentin vergonya de ser del PP".

Segons va afirmar, cal resoldre el que va qualificar com a "crisi política" i aclarir el que és "fosc" per "netejar el que pot estar brut i reformar el que faci falta" per demostrar que "no tots som iguals". "Els ciutadans ens posen al mateix sac que als comunistes dels ERO", va recordar en referència a l'escàndol de corrupció que afecta el PSOE a Andalusia.

L'oposició contra Rajoy

Tota l'oposició ha coincidit avui a demanar al president del Govern, Mariano Rajoy, que comparegui com més aviat millor al Congrés per donar explicacions sobre els "papers de Bárcenas" i partits com PSOE i IU creuen que el cap de l'Executiu ha de dimitir si no les dóna o no pot fer-ho.

Durant tot el dia es van succeir les reaccions a la publicació, per part del diari El Mundo, d'un suposat original dels "papers" de l'extresorer -i les fotocòpies dels quals va publicar El País el gener, anotacions que el PP no reconeix com comptabilitat del partit, com va subratllar en un comunicat a primera hora del matí.

Des del PP s'adverteix d'altra banda que els esmentats manuscrits són "únicament responsabilitat de qui els ha fabricat" i s'insisteix que totes les retribucions dels seus dirigents s'han ajustat a la legalitat. "No són els papers del PP són els papers de Bárcenas", afegeixen fonts del partit.

La publicació d'ahir va fer que el PSOE convoqués a la Comissió Permanent de la seva Executiva Federal, i després d'aquesta reunió la vicesecretària general del partit, Elena Valenciano, va instar a Mariano Rajoy a dir "la veritat" sobre si va cobrar sobresous il·legals del PP quan era ministre de José María Aznar o que dimiteixi si no pot fer-ho.

Per la seva part el líder d'Izquierda Unida, Cayo Lara, va exigir directament a Rajoy que dimiteixi al costat de tot el seu Govern i que convoqui eleccions generals perquè, segons va assenyalar, el president "ha mentit" en negar que va cobrar sobresous en B.

També CiU va demanar al president que "doni la cara" i comparegui al parlament mentre que UPyD ha enviat una carta als diputats del PP en la que els demana que deixin a un costat el seu "corporativisme de partit" i se sumin a aquesta formació per demanar la compareixença del president.

A més, tant el PSOE com el grup de l'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA) volen que s'ajorni la reunió de la ponència de la llei de transparència al Congrés, prevista per demà, perquè no estan disposats a negociar aquesta norma amb el PP després de les últimes notícies del cas Bárcenas.

Posen la mà al foc per Rajoy

Els membres del Govern van estar en un principi reticents a comentar aquesta notícia, si bé aquest matí el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García Margallo, ha admès que és "obvi" que el cas Bárcenas no ajuda a la imatge d'Espanya. Gairebé al mateix temps, des de Brussel·les, el titular d'Economia, Luis de Guindos, negava, per contra, que el cas estigui afectant a la confiança dels mercats a Espanya i en la seva "estabilitat política".

Altres com el responsable d'Indústria, José Manuel Soria, van expressar el seu suport a Rajoy: en ser preguntat si posava la mà en el foc pel seu president, el ministre ha assenyalat que "absolutament", i d'igual forma es va expressar a la tarda el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz.