Felip de Saxònia-Coburg va jurar ahir la Constitució de Bèlgica durant una cerimònia que va tenir lloc al Parlament del país després de l'abdicació del seu pare, Albert II, i es va convertir així en el nou cap d'Estat i rei dels belgues. "Juro observar la Constitució i les lleis del poble belga, mantenir la independència nacional i la integritat del territori", va dir el ja rei Felip en francès, neerlandès i alemany, els tres idiomes oficials del país.

A la jura del rei Felip hi van assistir més de 500 personalitats entre les quals hi havia, a més de la seva dona Matilde i els reis Albert i Paola, la reina Fabiola (vídua del rei Balduí), tota la família reial, el Govern federal i els alts representants dels poders Executiu, Legislatiu i Judicial federals i regionals.

Els absents a les cerimònies van ser els representants del partit independentista flamenc Vlaams Belang i el president dels nacionalistes flamencs del N-VA i alcalde d'Anvers, Bart De Wever.

"Acabo de prestar el jurament constitucional i sóc conscient de la responsabilitat que m'imposa. És una promesa solemne", va dir el nou rei, que va recordar que "aviat es compliran 200 anys des que es va establir la confiança entre el rei i el poble belga , i avui [ahir per al lector] aquesta confiança es renova". Bèlgica va obtenir la independència dels Països Baixos després de la Revolució de 1830 i el seu primer rei va ser Leopold I, l'any següent.

El rei Felip es va dirigir també al seu pare per assenyalar que durant els seus vint anys de regnat: "Aquesta confiança s'ha mantingut, has estat proper a tothom, càlid i profundament humà, atent i compromès com a cap de l'Estat". Així mateix va agrair a la seva mare, la reina Paola, la seva dedicació al món de l'ensenyament i de la cultura belgues.

"M'adono de la sort que tinc de comptar amb el suport permanent de la meva dona. Estimada Matilde, des de fa anys estàs compromesa de tot cor amb nombroses activitats. Tens un sentit innat per al contacte humà", va dir el setè rei dels belgues a la seva esposa, que asseguda entre el rei Albert i la reina Fabiola, es va emocionar i va estar a la vora de les llàgrimes.

El rei Felip va assegurar que iniciava el seu regnat "amb la voluntat" de posar-se al servei dels seus compatriotes, i va afegir: "Treballaré per això en perfecta entesa amb el govern i respectant la Constitució", i alhora va subratllar que intensificarà el diàleg amb les institucions i els ciutadans.

Igual que va fer el rei Albert durant el discurs d'abdicació d'ahir i dissabte al de comiat, Felip va insistir que la riquesa del país "resideix" en el fet de fer de la seva "diversitat, una força". També va subratllar el caràcter federal de l'Estat i que les reformes que ha realitzat li han donat força. En el mateix sentit es van expressar amb anterioritat els presidents de la Cambra de Diputats, André Flahaut, i del Senat, Sabine de Bethune. "Bèlgica sempre ha sabut trobar la via del consens i l'equilibri, i malgrat o gràcies a la nostra diversitat, hem trobat el camí del sentit comú, encara que de vegades hàgim lliscat pel surrealisme", va assenyalar Flahaut.

El president de la Cambra de Diputats es va dirigir al nou rei per assenyalar que "la tasca del nou rei no és només salvaguardar el llinatge, sinó que també és estar en la modernitat del temps present".

Al final del jurament i després de rebre nombrosos aplaudiments dels representants del país, amb l'excepció d'alguns nacionalistes flamencs presents a la cambra, els nous reis Felip i Matilde, i la resta de la família reial, es van traslladar fins al Palau Reial. Després de sortir a saludar els milers de persones que es van congregar al voltant del Palau Reial, els reis Felip i Matilde i la resta de la família reial i mandataris, van anar a retre homenatge a la tomba del soldat desconegut i després van presidir la desfilada civil i militar, per concloure la jornada amb focs artificials.

El suport de la multitud

Al voltant de 500.000 persones, segons el diari Le Soir i la cadena de televisió RTL van participar en la celebració en honor del nou rei, molts d'ells vestits amb els colors nacionals (negre, groc i vermell), amb banderes i càmeres fotogràfiques en mà i corejant "visques" al nou monarca als carrers de Brussel·les.

Els belgues van acompanyar i van mostrar el seu afecte a la família reial al llarg dels seus desplaçaments, però el moment que va aixecar més ovacions entre els presents va ser la salutació de Felip i la seva esposa Matilde com a nous reis des del balcó del Palau Reial, on es van fer a més un afectuós petó.

"Penso que és bo per a Bèlgica, necessitem un rei una mica més jove", deien alguns dels assistents.