El conductor del tren que va descarrilar dimecres passat a Santiago de Compostel·la, Francisco José Garzón, va ser donat d'alta i traslladat a comissaria, imputat per un presumpte delicte d'homicidi per imprudència. Així ho va assegurar el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, en una roda de premsa a la comissaria de la capital gallega, on segons va dir, va ser traslladat l'arrestat, que serà posat a disposició judicial abans de finalitzin, avui a la tarda, les 72 hores protocol·làries. El conductor va rebutjar ajuda psicològica.

"Evidentment -va explicar- està detingut per la Policia perquè no hi ha cap dubte que hi ha indicis racionals com per considerar que pugui tenir una eventual responsabilitat en el que ha succeït, que haurà de determinar en tot cas el jutge, i la investigació està oberta per les autoritats del Ministeri de Foment i les autoritats tècniques competents per a l'aclariment d'aquest tipus d'accident".

Fernández Díaz va destacar que Garzón "va patir ferides, ha estat donat d'alta i, evidentment, està detingut per la Policia". "Quan estigui en condicions de declarar, ho farà, i si no, en tot cas, quan estigui en condicions clíniques i passat el termini legal, serà posat a disposició judicial", va precisar.

"A Espanya, si una persona ho desitja, pot no declarar, veritat?", va matisar el ministre, tot afegint que "quan passi el termini legalment establert, la policia el posarà a disposició del jutge, que és el que determinarà la situació processal que correspongui".

Fernández Díaz va indicar que "serà la investigació, que ja està oberta per les autoritats ferroviàries i altres, el que permeti posar les proves a disposició del jutge, i el jutge determinarà el que procedeixi".

El ministre va explicar que continuen les tasques de retirada del comboi sinistrat, just en el moment en què un altre tren circulava a l'altura del que va patir l'accident. "Ara passa un tren. Aquest és un moment important", va dir en al·lusió als treballs per recuperar el servei ferroviari a la zona.

Nombroses autoritats

En la seva visita a la zona, els ministres van estar acompanyats pel delegat del Govern a Galícia, Samuel Juárez; el director general de la Policia, Ignacio Cosidó, i el president de Renfe, Julio Gómez-Pomar, entre d'altres autoritats i comandaments policials.

El ministre va destacar que "evidentment Galícia i els gallecs estan donant un exemple a tot Espanya i tot el món de solidaritat amb el seu comportament des del primer moment", al mateix temps que va incidir en la coordinació i el treball "exemplar" de totes les administracions per atendre les víctimes.

La comitiva, posteriorment, es va traslladar al complex del Sar, on es trobaven famílies de les víctimes mortals, i va mantenir una reunió amb els comandaments dels cossos de seguretat que van acudir al lloc de l'accident.