Els diputats francesos van avalar ahir un canvi legislatiu amb el qual pretenen limitar l'exercici de la prostitució, proposta que divideix a polítics i intel·lectuals però sense reacció massiva del carrer, a diferència d'altres reformes propiciades pel president de la República, François Hollande. A semblanca d'altres països com Suècia, França es disposa a multar els clients de les prostitutes.

La iniciativa legislativa del Partit Socialista (PS, en el poder) va ser adoptada per l'Assemblea Nacional per 268 vots a favor i 138 en contra, amb l'abstenció de 79 diputats, però el text ha aconseguit fer desbordar les diferències entre els partits francesos.

L'esquerra en el govern no s'ha mostrat unida darrere del projecte, que encara haurà de ser aprovat pel Senat abans de la seva promulgació i entrada en vigor, i ha anat reunint vots en contra dels conservadors, però les abstencions han proliferat d'una i una altra part de l'espectre polític.

Al llarg de diverses setmanes, a a la vegada que se succeïen les preses de posició d'organitzacions no governamentals de tota mena, associacions de defensa dels drets de les prostitutes o agrupacions feministes, s'ha pogut observar l'evolució de postures sobre l'assumpte.

Entre els conservadors de la Unió per un Moviment Popular (UMP, a l'oposició) n'hi ha hagut que a l'explicar el seu vot en contra s'han apressat a advertir que no és perquè estiguin a favor de la prostitució, sinó per veure's obligats a legislar "tan ràpid", com va declarar la diputada Marie-Louise Fort.

Prostituir-se no serà delicte

La proposta acaba amb una mesura que va ser precisament aprovada durant el mandat del president conservador Nicolas Sarkozy (2007-2012) que consistia a penalitzar amb fins a dos mesos de presó i 3.750 euros de multa l'exercici de la prostitució al carrer, delicte que ara desapareixerà.

El debat públic ha existit i continuarà amb seguretat durant el que queda de recorregut parlamentari al projecte, però en aquell es detecten tant els diferents acostaments davant el fenomen -els dubtes sobre si perjudica i margina més a les prostitutes en lloc de defensar-les- com les jugades d'estratègia política.

El que és clar és que la modificació legislativa arriba amb menys escàndol mediàtic, menys passió popular i per descomptat molt menys fervor del carrer que una altra reforma legislativa amb conseqüències socials, com va ser l'aprovació de la llei del matrimoni homosexual.

Encara que amb àmbits d'actuació que tenen ben poc que veure, les dues iniciatives del president Hollande contrasten precisament per la tan diferent repercussió que han suscitat entre els francesos al temps que situades en l'àmbit de les reformes socials del seu programa.

Amb l'aprovació definitiva d'aquesta llei que penalitzarà als clients de la prostitució amb almenys 1.500 euros de multa Hollande podrà marcar en el seu mapa de promeses electorals amb un senyal de "feta" una de les que de moment menys cost en suports semblen haver causat.

Popularitat sota mínims

La política econòmica del president és la que li està causant menys simpaties dels francesos, que deixen la popularitat d'Hollande en mínims històrics.

La divisió apreciada en l'àmbit polític i intel·lectual i associatiu es detecta també entre els francesos: un sondeig TNS Sofres d'octubre indicava que el 73 % dels consultats veien que la lluita contra la prostitució passa per fer responsables d'ella als clients.

No obstant això, la mateixa enquesta mostrava que sol un 22 % veia adequada la proposta de multar als clients i un 31 % veia més apropiada una campanya de sensibilització per difondre la idea que el cos humà no és una "mercaderia".

A la llista dels opositors a la iniciativa d'Hollande s'ha sumat no obstant això la líder de l'ultradretà Front Nacional, Marine Le Pen, qui ja ha dit que li sembla "una estupidesa", el tipus de declaracions que alimenta un vot a favor seu que no fa més que créixer.