La dimissió presentada pel primer ministre tunisià, Ali Laridi, al cap de l'Estat, Monsef Marzuki, seguint el full de ruta pactat l'octubre passat entre el Govern i l'oposició, obre una nova fase de la transició política tunisiana, que entreveu ja el seu final. El cap de l'Executiu sortint va anunciar la seva renúncia i la de tot l'Executiu en una breu compareixença al palau Presidencial de Cartago després d'una reunió amb Marzuki.

"Com vaig prometre fa temps, ara que hi ha una visió clara i una garantia clara sobre el futur del país, que està a punt d'entrar en una nova etapa amb la preparació de les eleccions, presento la dimissió del Govern que he dirigit durant 10 mesos aproximadament", va assegurar Laridi.

El president de l'Executiu va explicar que el seu gabinet romandrà "fins a la liquidació dels assumptes corrents tot esperant la formació del futur Govern", que dirigirà el tecnòcrata Mehdi Yuma, la designació oficial del qual està prevista per a d'aquí dos dies.

Laridi va fer aquest pas clau, que hauria de contribuir a relaxar les tenses relacions entre Govern i oposició, després que l'Assemblea Nacional Constituent (ANC) designés de matinada els nou membres que formaran part de la Instància Superior Independent per a les Eleccions (ISIE). La ISIE haurà de fixar i supervisar els comicis legislatius i presidencials la data dels quals encara no ha estat anunciada.

El 5 d'octubre l'aliança governamental dirigida pel partit islamista Al Nahda es va comprometre a cedir el poder a un Govern de consens a canvi que l'Assemblea Constituent accelerés els seus treballs per a la redacció de la nova Constitució, la conclusió dels quals s'espera per a la setmana que ve.