La Fiscalia arxiva la investigació sobre la filtració de l´operació contra ETA

11.01.2014 | 00:00

El Govern i la Fiscalia van donar per solucionada la polèmica relacionada amb la filtració del Ministeri d'Interior de les detencions de l'anomenat "front de makos" d'ETA, ja que consideren que es va tractar d'una "errada humana", per la qual va dimitir el director de Comunicació del departament, el català Albert Gimeno. Així, la Fiscalia va arxivar les diligències tenint en compte la informació que el ministeri li va remetre i va considerar que els fets no tenen rellevància penal, ja que la filtració es va produir "de manera no intencionada a causa d'un error de l'oficina de premsa".
El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, va acceptar la dimissió de Gimeno, que no va satisfer les associacions de guàrdies civils, que l'entenen com un "pegat". Encara que van continuar les crítiques a l'oportunitat de l'operació, portada a terme en un moment clau del procés de pau, segons alguns partits, el Govern, a través de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, les va rebutjar de pla tot afirmant que les operacions antiterroristes "no es decideixen ni s'organitzen de la nit al dia" i s'executen amb autorització judicial.

Escorcoll a Bilbao
Mentrestant, la Guàrdia Civil va escorcollar el despatx a Bilbao del senador d'EH Bildu i advocat de presos d'ETA Iñaki Goioaga per comprovar si hi havia alguna documentació vinculada amb les persones detingudes en l'operació de dimecres contra el grup d'enllaç dels presos de la banda.
A dependències de la Guàrdia Civil a Madrid es troben arrestats els advocats Arantza Zulueta i Jon Enparantza, així com la resta dels detinguts: Egoitz López de la Calle, Aitziber Sagarminaga, José Luis Campos, Aintzane Orkolaga, José Miguel Almandoz i Asier Aranguren. Tots ells compareixeran dilluns davant del jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco.
Per part seva, els advocats dels arrestats van exigir el seu "alliberament immediat" en entendre que no estan acusats de res "en relació amb ETA", sinó per la seva tasca "pública i notòria" a favor dels esmentats reclusos.

Enllaços recomanats: Premis cinema