ETA referma la seva intenció de deixar les armes

És el que es desprèn d'un document del comitè executiu de la banda, del que es fa ressò el diari Gara

19.01.2014 | 11:42

El rumb marcat per la direcció d'ETA que va tenir com a moment cabdal l'anunci de la fi de la lluita armada, el 20 d'octubre del 2011, compta amb el suport de més del 80% dels seus membres. És el que es desprèn d'un document del comitè executiu de la banda, del que aquest diumenge es fa ressò el diari basc Gara. L'abandó de les armes és, segons se cita al rotatiu, una iniciativa de caràcter "estratègic". "Superar el conflicte és una prioritat, però també s'han de fer passes pràctiques en al via independentista", esmenta, denunciat a més, els pals a les rodes que posen el govern espanyol amb complicitat del francès.

En aquest sentit, el document lamenta la "crisi profunda i integral" de l'Estat així com l'actitud "obstruccionista" del PSOE i el PP basc. També és crític amb el PNB, per seguir "l'estela" estatal. Gara apunta, però, que l'escrit es dataria del mes de desembre, abans de la manifestació conjunta a Bilbao en la que van participar els nacionalistes bascos, EH Bildu -Sortu, EA, Aralar i Alternatiba a favor de l'acostament de presos, el passat 11 de gener.

El diari revela que el document, segons filtracions de la Guàrdia Civil, s'hauria comissat en l'operació que va portar a la detenció de vuit interlocutors d'EPPK i al que ha tingut accés el rotatiu. En aquest no consta, però, cap referència sobre una possible dissolució del grup, ni quan es produiria.

Enllaços recomanats: Premis cinema