L'extresorer del PP Luis Bárcenas va remetre la setmana passada al jutge del cas Bárcenas, Pablo Ruz, una carta escrita per ell a la qual adjuntava uns documents sobre la suposada comptabilitat B del PP que afecten el seu antecessor en aquest càrrec, el també imputat Ávaro Lapuerta.

La carta manuscrita de Bárcenas, datada el 31 de desembre i en la qual aporta aquests documents, va ser lliurada al jutjat la setmana passada per l'advocat defensor de l'extresorer, Javier Gómez de Liaño. En la carta, dirigida al seu advocat, Bárcenas, des de la presó de Soto del Real, li dóna instruccions per lliurar al jutjat els documents que, segons el seu parer, confirmen "el coneixement i autorització per part d'Álvaro Lapuerta de tots els pagaments en B que consten en les fulles d'"Origen i Aplicació de fons"".

Segons Bárcenas, Lapuerta "expressament reconeix haver rebut de la caixa B del partit l'any 2004, al mes d'octubre, la quantitat de 139.700 euros per a la compra d'accions en l'ampliació de capital de Libertad Digital.

L'extresorer afegeix en la carta que quan fa set mesos el va anar a visitar a la presó un advocat "per indicació del Partit Popular", li va plantejar per petició del seu client Lapuerta "que mantingués la dignitat respecte determinades informacions que estaven apareixent en premsa en aquell moment i que l'afectaven a ell molt personalment".

"Doncs bé -assegura en la carta-, set mesos després segueixo mantenint el mateix comportament digne de tota la meva vida. Espero que ell, finalment, estigui a l'alçada moral que jo sempre li vaig suposar i detalli la realitat d'uns fets".

Al costat de la carta, Bárcenas aporta diversos documents bancaris, pel que sembla signats per Álvaro Lapuerta, sobre l'adquisició l'octubre de 2004 de 1.270 accions de Llibertat Digital per un import de 139.700 euros.

Una quantitat, nombre d'accions i data que es corresponen amb un apunt comptable que apareix en els papers de Bárcenas, i que segons va declarar l'extresorer, va ser una aportació que es va produir per ordre de la direcció del Partit Popular per ajudar Llibertat Digital.

Segona declaració

Lapuerta va declarar per segona vegada com a imputat davant Ruz el passat 4 de novembre, després de citar-lo a declarar malgrat l'informe mèdic que va determinar que no reuneix les condicions per prestar una "declaració judicial complexa".

El jutge va decidir cridar-lo novament tenint en compte les acusacions que va abocar contra ell Bárcenas, en la seva declaració del passat 15 de juliol, quan va dir que el seu antecessor coneixia els donatius en metàl·lic que feien al partit els empresaris que apareixen en els manuscrits i que, de fet, els rebia "directament" Lapuerta en presència de Bárcenas.

Aquell dia, el que va ser tresorer del PP fins el 2008 es va negar a declarar a causa del seu delicat estat de salut, però es va comprometre que quan millorés ho faria i aportaria "dades" a la investigació. Va indicar que si bé el seu estat físic havia millorat des de les dues caigudes que ha patit aquest any (una d'elles el va deixar en coma), psicològicament encara no estava en bones condicions.

Lapuerta, de 86 anys, ja va comparèixer pel cas Bárcenas el 7 de febrer davant la Fiscalia Anticorrupció i el 22 de març davant Ruz. En les dues ocasions va afirmar que mai havia vist els papers manuscrits de Bárcenas.