L'Autoritat del Canal de Panamà (ACP) va afirmar que s'ha presentat una "proposta que pot donar una solució a llarg termini" al conflicte que amenaça de paralitzar en qualsevol moment les obres d'ampliació de la via interoceànica, encara que no va precisar-ne els termes. "Estem encara tractant entre nosaltres separadament i conjunta" la proposta "que han portat les parts" a la taula de negociació, va explicar l'administrador de la ACP, Jorge Quijano.

L'anunci el va fer durant un recés de la reunió iniciada ahir al matí entre la ACP, el consorci Grup Units pel Canal (GUPC), liderat per l'espanyola Sacyr i la italiana Impregilo, i l'asseguradora Zuric, garant del projecte amb una fiança de 600 milions de dòlars.

Quijano va rebutjar donar detalls de la proposta, l'origen de la qual no va quedar clar en la breu referència que va fer d'ella, i només va destacar que "té algunes possibilitats" i "li pot donar una solució força a llarg termini al projecte".

Sobre el temps que podria portar avaluar la proposició per veure si és acceptada o no per totes les parts, Quijano va assenyalar que sobretot dependrà del consorci, perquè la ACP té clar que només pot acceptar una sortida emmarcada "dins del contracte".

"El Canal vol mantenir-se dins del contracte i crec que el missatge l'han rebut tant Zuric com GUPC. Estem doncs elaborant una proposta entre tots dos que pugui satisfer dins dels nostres termes legals", va afegir.

L'administrador també va dir que el GUPC "acaba" de notificar a la ACP a través d'una carta que ha estès fins al 31 de gener termini de suspensió total de les obres, després d'haver dit el 30 de desembre passat que les paralitzaria en 3 setmanes, el 20 de gener.

Sindicats i mitjans panamenys van informar de la paralització gairebé total de les obres de construcció del tercer joc de rescloses del Canal, un projecte que està conclòs en almenys un 65%, segons la ACP.

Per part seva, el canceller panameny, Fernando Núñez Fábrega, va afirmar que el conflicte que enfronta el Canal de Panamà i el consorci a càrrec de l'ampliació de la via és "comercial", i que Europa podria ajudar a resoldre'l facilitant al contractista els diners perquè culmini l'obra.

Núñez Fábrega va parlar de l'interès de la Comissió Europea (CE) a ajudar a resoldre el conflicte després que els socis europeus de consorci demanessin la seva mediació.