El president del Govern, Mariano Rajoy, va admetre que la reforma de la llei de l'avortament conté alguns punts "controvertits", mentre que l'oposició va rebutjar l'avantprojecte per desposseir les dones del dret a decidir sobre la seva maternitat. El cap de l'Executiu també va opinar que no es tracta de buscar una legislació d'acord amb els principis personals o individuals de cap persona i de cap sector, sinó d'acord amb la doctrina del Tribunal Constitucional, "respectuosa amb els drets de tots", i que sigui vàlida per a la majoria de la societat.

Paral·lelament, el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, va afirmar que no hi ha garanties que en el futur el PSOE no intenti legislar contra "una persona efectivament nascuda" amb la mateixa postura, "profundament egoista", que, segons el seu parer, té ara amb els concebuts o no nascuts. Gallardón es va expressar d'aquesta manera a la sessió de control al Govern al Congrés, en la qual la vicesecretària general del PSOE, Elena Valenciano, el va acusar de no preocupar-se de la vida de les víctimes de violència masclista i d'afegir "patiment a les dones" amb la reforma de la llei de l'avortament.

"No podem tenir una postura profundament egoista consistent en què només valen els meus drets, perquè si vostè aquest "només el que és meu" l'exerceix davant d'un concebut o no nascut, qui em diu que després en una altra legislació no l'intentaran exercir davant d'una persona que efectivament ha nascut?", va respondre el ministre de Justícia a la parlamentària socialista.

La vocal progressista Pilar Sepúlveda i la conservadora Carmen Llombart seran les ponents de l'informe sobre l'avantprojecte de llei de l'avortament promogut pel Govern que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) aprovarà previsiblement al mes de febrer.

Per part seva, la líder del partit ultradretà francès Front Nacional (FN), Marine Le Pen, va assegurar que no avalaria a França una llei sobre l'avortament com la que prepara el Govern espanyol. "Espanya ha de poder elegir les seves pròpies lleis. Però puc dir que jo no donaria suport a una llei similar a França", va declarar la màxima responsable del FN.

L'Assemblea Nacional francesa va adoptar una esmena que modifica la llei que va despenalitzar l'avortament el 1975 per considerar-lo un dret de les dones no sotmès al supòsit de "desemparament" com fins ara.