El PP i el PSOE han presentat sengles proposicions de llei al Congrés, que van ser qualificades ahir per la Mesa de la Cambra baixa, en les quals demanen recuperar el recurs previ d'inconstitucionalitat per a les reformes dels estatuts d'autonomia.

Tant la proposició de llei del PP com la del PSOE, que es van presentar divendres, consideren necessari que quan s'aprovi una reforma d'un estatut d'autonomia el Tribunal Constitucional (TC) pugui pronunciar-se sobre la seva constitucionalitat abans de la seva entrada en vigor.

Per això, demanen una reforma de la Llei Orgànica del TC perquè es recuperi el recurs previ d'inconstitucionalitat que es va derogar el 1985, i que podria presentar-se un cop la reforma d'un estatut sigui aprovada al Congrés.

Segons el portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, cal treure una "lliçó" del que ha passat amb l'Estatut de Catalunya, ja que si existís aquest recurs previ d'inconstitucionalitat no hagués passat "el que va passar". Alonso va recordar que ja a l'anterior legislatura el PP va presentar una proposta similar respecte la qual els socialistes van votar en contra, i no van tenir majoria llavors per impulsar-la, per això "ara" la promouran novament.

La portaveu del grup parlamentari socialista, Soraya Rodríguez, va confiar que la proposta pugui debatre's "com més aviat millor" al Congrés després que el Govern realitzi les consideracions que consideri oportunes en el tràmit d'informe de l'Executiu en el qual es troba en aquest moment. Rodríguez va explicar que l'objectiu és evitar la "frustració" i el "xoc de legitimitats" que es produeix quan el TC suspèn una reforma estatutària sobre la qual els ciutadans ja s'han pronunciat.