L'exanalista de la CIA Edward Snowden, reclamat per espionatge als Estats Units, ha estat proposat per al premi Nobel de la Pau 2014 per dos diputats del Partit de l'Esquerra Socialista noruega. Snowden, que ha rebut asil temporal a Rússia, ha contribuït a un ordre mundial "més pacífic i estable" en revelar una trama massiva d'espionatge de comunicacions telefòniques i d'internet portada a terme pels Estats Units, van argumentar Bård Vegar Solhjell i Snorre Valen, diputats d'aquesta formació política.

"Els seus actes han reinstaurat la confiança i l'obertura com a principis fonamentals en la política de seguretat", s'estableix en el document enviat al Comitè Nobel noruec, institució que atorga el premi. Segons els dos diputats, la dimensió del nivell de vigilància i espionatge "ens ha paralitzat" i ha creat un debat a nivell mundial.

Segons el seu parer, mitjançant les seves filtracions Snowden ha ajudat a difondre el coneixement crític sobre els moderns sistemes de vigilància a estats i individus.

D'acord amb el testament del magnat suec Alfred Nobel, creador dels centenaris premis, poden nominar candidats al guardó de la Pau, l'únic que no s'atorga ni s'entrega a Estocolm, catedràtics d'Universitat en Dret o Ciències Polítiques, parlamentaris o antics llorejats.

En un altre ordre de coses, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va criticar amb inusual duresa els EUA en afirmar que les pràctiques del seu espionatge han "estès la desconfiança", davant la reunió que mantindrà demà a Berlín amb el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry.

"Fa un any ens vam assabentar, arran de les informacions de Snowden, del procedir dels serveis secrets nord-americans", va indicar la cancellera, en la seva primera declaració de Govern de la present legislatura davant el Parlament federal.

A partir d'aquí "ens vam veure confrontats amb una nova realitat", va afegir, davant l'evidència que aquestes pràctiques impliquen un seguiment i captació de dades "massiu", amb un abast que "ens afecta a cadascun de nosaltres".

"Parlem d'una forma d'actuar segons la qual el fi justifica els mitjans. Tot el que és tècnicament possible, es fa i amb això es vulnera la confiança i s'estén la desconfiança", va apuntar Merkel. Els intents per reconduir aquesta situació amb qui, amb tot, segueix sent "el nostre millor aliat" s'han succeït amb dificultats.