La FAES titlla la secessió de Catalunya d´´afany absurd´

La Fundació d'Aznar destaca que els seus promotors "oculten que quedarien fora de la Unió Europea"

30.01.2014 | 07:32
Aznar sempre s´ha mostrar contrari a la independència de Catalunya.
Aznar sempre s´ha mostrar contrari a la independència de Catalunya.

La fundació FAES, presidida per l'excap de l'Executiu José María Aznar, ha publicat un document en el qual respon vint preguntes sobre la secessió catalana i que considera aquesta aspiració com "el més absurd i gratuïtament destructiu afany polític, econòmic i social de la història de Catalunya".

El document, fet públic un dia després que és conegués que Aznar no participarà en la Convenció Nacional del PP del cap de setmana, exposa una argumentació "sòlida", segons FAES, dels aspectes històrics, jurídics, polítics, socials i culturals presents en el desafiament català.
El text està avalat per un treball previ de reflexió i debat que, coordinat per la Fundació FAES, s'ha dut a terme dins i fora de Catalunya per acadèmics, polítics, economistes i membres de la societat civil. La fundació encapçalada per Aznar dóna els seves respostes al perquè i al com d'aquesta pretensió, així com el seu cost i al resultat previsible del procés sobiranista.

FAES afirma que el document, que també s'ha editat en català, ha estat redactat des "del convenciment que la secessió, si arribés a produir-se, lluny de ser expressió de la identitat catalana, només seria resultat de la fractura d'aquella mateixa identitat dels catalans i de tots els espanyols".
Afegeix que "el procés secessionista vol presentar-se com la màxima expressió democràtica", però, per contra, destaca que "suspèn els criteris que defineixen allò que la democràcia implica: Estat de dret, institucions representatives i pluralitat".

"Vol oferir una cara amable i dialogant però es basa en l'"Espanya ens roba", retrata una història falsa d'agressió d'Espanya a Catalunya i presumeix d'europeisme, però oculta que Catalunya quedaria fora de la UE", afegeix.

També recorda que "es parla d'un pretès "dret a decidir" sense aclarir que aquest no existeix i que, si existís, no seria una altra cosa que l'habilitació per a la ruptura unilateral de la integritat i la sobirania de la va néixer i l'Estat".

"Mentre és fabrica una memòria d'espoliacions i greuges s'oblida que les llibertats i l'autogovern són possibles per la Constitució, no malgrat ella", destaca el text.

Per a FAES, "el secessionisme no només no té lloc a la UE per raons jurídiques, sinó perquè atenta contra l'esperit de tot el procés europeu" i "la secessió és un procés sense raons que és recolza en la invenció d'un greuge inexistent".

"La consulta és inconstitucional i il·legal, i ho és en el seu fonament, el dret a decidir, i en els seus procediments, amb els quals s'ha volgut estendre la falsa impressió que la consulta és legal", afirma.

Espanya Internacional

Un tuit de Barack Obama, rècord de «m´agrada»

Un tuit de l'expresident dels EUA Barack Obama sobre la violència racista de dissabte passat a...

Londres vol evitar fronteres entre les dues Irlandes després del Brexit

Londres vol evitar fronteres entre les dues Irlandes després del Brexit

El Regne Unit pretén que tant les persones com els béns comercials continuïn viatjant lliurement...

El PSOE instarà el Congrés a fixar quantes nacionalitats hi ha a Espanya

El PSOE instarà el Congrés a fixar quantes nacionalitats hi ha a Espanya

Els socialistes aposten per un Estat plurinacional en el marc d'una reforma de la Constitució. La...

La policia filipina mata 32 persones en 24 hores en una operació antidroga

La policia filipina va matar 32 sospitosos en un interval de només 24 hores en...

El líder opositor rus denuncia que el Kremlin finança el règim de Maduro

L'Assemblea Constituent ratifica els 13 magistrats del Tribunal Suprem que van ser...

Enllaços recomanats: Premis cinema