El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va cessar ahir als ministres de Finances, Yair Lapid, i de Justícia, Tzipi Livni, en una decisió amb la qual va posar fi al seu tercer Govern i que conduirà Israel a eleccions anticipades al març o l'abril. "Livni i Lapid han intentat sabotejar el meu Govern (...) No toleraré més oposició des de dins (...) Els ciutadans mereixeu un Govern nou, estable i ampli", va dir Netanyahu en una roda de premsa a Jerusalem en què va llegir insistents acusacions contra els dos ministres i va confirmar que demanarà al Parlament la seva dissolució.

Segons el primer ministre, Lapid i Livni van torpedejar les tres polítiques més importants del seu Govern: lluitar contra "el programa nuclear de l'Iran", aconseguir que "els palestins reconeguin Israel com a Estat jueu" i "seguir construint a Jerusalem" est, que els palestins reclamen com a capital del seu futur Estat. "És difícil fer tot el que cal fer pel benestar dels ciutadans (israelians) amb aquesta coalició" fragmentada, va afegir Netanyahu en anunciar que recomanarà al Parlament un procés electoral "el més aviat possible".

Segons van informar els mitjans locals, la Cambra estudiarà avui el projecte de llei preliminar per a la seva dissolució i dilluns vinent estarà aprovada la llei, de manera que posarà fi a una de les dues legislatures més curtes de la història política israeliana. Les eleccions se celebraran el pròxim març, o com molt tard a principis d'abril, però sense que previsiblement es resolgui el greu problema de governabilitat que afecta Israel, segons adverteixen els analistes.

El Likud de Netanyahu, que tornaria a guanyar, només obtindria 22 dels 120 escons, segons una enquesta del Canal 10, i requeriria aliances amb almenys quatre partits. El principal beneficiat seria el nacionalista religiós Naftalí Bennet, líder del partit ultradretà i procolò de "Llar Jueva", que pujaria dels seus actuals 12 escons a 17 i podria convertir-se en el principal soci en una futura coalició parlamentària que es recolzaria també en els ultraortodoxos.

De vèncer, la propera coalició de Netanyahu serà molt més dretana que l'actual i quedarà supeditada a una sèrie de partits gens propensos a llançar un procés de pau amb els palestins.