Almenys 29 immigrants van morir d'hipotèrmia a bord d'embarcacions de la guàrdia costanera d'Itàlia després de ser rescatats de la pastera en què viatjaven prop de Líbia, segons va explicar el cap de Sanitat de l'illa italiana de Lampedusa, Pietro Bartolo. 15 més es troben en estat molt greu.

Dos vaixells patrullers italians van salvar 106 immigrants diumenge de la llanxa pneumàtica en què es trobaven en condicions extremes, amb onades de fins a vuit metres d'alt i temperatures d'alguns graus sota zero.

Després del rescat, els immigrants van passar unes 18 hores a les cobertes dels petits patrullers que els portaven fins a Lampedusa, on eren castigats per fortes onades de vent. En el transcurs d'aquesta travessia, almenys 29 d'ells van morir d'hipotèrmia, segons Bartolo. Els patrullers van arribar a primera hora de la nit a l'illa de Lampedusa, on els serveis d'assistència van atendre primer els 15 immigrants que es trobaven en estat molt greu després de la infernal travessia.

La guàrdia costanera va rebre una trucada de socors en la qual s'informava que hi havia una llanxa a la deriva davant les costes líbies i es va demanar ajuda a dos vaixells mercantils, el Bourbon/Argos i el Saint Rock, que navegaven a la zona, perquè acudissin al rescat mentre arribaven les llanxes italianes.

El problema s'agreujarà

L'intent de moltes persones de creuar el Mar Mediterrani des de l'Àfrica fins a Europa pot incrementar-se en les pròximes setmanes, quan les aigües es calmin amb l'arribada del bon temps. Això podria agreujar la situació en fomentar l'èxode des de zones castigades per la pobresa com el nord d'Àfrica i Turquia.